Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Jul med relationer

Fem til ferien. Relationer er det fælles samlingspunkt for bøgerne til juleferien eller til almindelig godnatlæsning. Sygeplejersker indgår hver dag i relationer – både nye og velkendte, og begrebet indgår i alle aktuelle teoretiske værker om sygepleje. Så der er god grund til at læse og lære af skønlitteraturen som et supplement til faglitteraturen. Her omtales fem bøger med temaerne tab, sorg, omsorgssvigt og forelskelse belyst gennem nære relationer.

Sygeplejersken 2016 nr. 14, s. 44-45

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør

 

2016-14-urolige

Linn Ullmann
De urolige
Gyldendal 2016
408 sider – 299,95 kr.

Forældrene er kendte, men det er ikke det, der gør bogen interessant. Det er den enestående egoisme, forældre udviser, fordi de kun har blik for sig selv. Linn Ullmann blev født, da moderen var 27 år og faderen 48 år. Alderen står som en mur mellem barnet og faderen, og han gør flere gange opmærksom på, at det hindrer en fælles referenceramme.

Fællesskabet finder de senere i livet i huset på Fårö, hvor de ser film sammen og har samtaler, sidninger, hvis tidsramme og indhold bestemmes af faderen. Moderen har travlt med sin karriere som skuespiller, og det betyder et omflakkende liv, hvor barnet, pigen, som forfatteren kalder sig selv, savner sin mor, er bange for, at hun dør, og græder hysterisk, når moderen ikke som lovet ringer hjem. Gode, billeddannende observationer af mennesker og omgivelser. En fornøjelse.

2016-14-oejeblik

Tom Malmquist
I hvert øjeblik er vi stadig i live
C & K Forlag 2016 
287 sider – 299,95 kr.

Karin og Tom har kendt hinanden i 10 år og venter deres første barn. Men Karin får influenza, bliver indlagt og viser sig at have akut leukæmi. Deres datter bliver forløst ved kejsersnit, og efter kort tid dør Karin. Livia, som datteren på Karins opfordring kommer til at hedde, er en nyfødt uden mor, og Tom er en far uden kæreste. På de første mange sider i bogen beskriver Tom i nøgterne vendinger Karins sygdomsforløb, behandlingen, personalet og forholdet til de nærmeste pårørende. Observationerne er nøjagtige og sørgelige. Senere følger parrets historie, dialoger og konflikter. Ikke alt er til at få hold på, men det er netop det, der gør bogen interessant, for det er sådan, livet er. Ikke til at få hold på. 

På Bogmessen 2016 fortalte forfatteren om en del af efterspillet. Konkurrencen om, hvem af de efterladte der var mest ramt af sorg, hvem der havde mistet mest.

2016-14-hrx

Keigo Higashino
Den hengivne hr. X
Modtryk 2016
307 sider – 299,95

En japansk krimi, der indeholder en kærlighedshistorie, beskrivelser af et temmelig hierarkisk samfund og udfoldelse af et naboskab ud over det sædvanlige. Det er ingredienserne i denne beretning om et mord, hvor læseren fra første færd er bekendt med morderens identitet.

Hovedpersonerne er en enlig mor, naboen – et matematisk geni – og en professor. Hvordan de tre og bipersonerne indgår i den forbrydelse, der er omdrejningspunktet, må man læse sig til. Men universet er klart anderledes end det nordiske krimiunivers, og afslutningen er voldsomt overraskende, også for politiet.

2016-14-vejenop

Julian Barnes
Vejen op, vejen ned
Tiderne skifter 
128 sider – 229,95 kr.

En personlig beskrivelse af, hvordan det er at miste sin ægtefælle gennem 30 år, men også en beskrivelse af, hvordan det er at rejse i en luftballon og tage billeder fra himlen. De historiske personer, som optræder i bogen, binder fortællingen om kærlighed, tab og sorg sammen til en helhed.

Bogen falder i tre dele, og den sidste beskriver forfatterens sorg. Her gør han tydeligt rede for, hvordan omgivelserne reagerer på sorg og i virkeligheden helst vil være fri. Det er hårdt at være vidne til andre menneskers smerte, og den minder os i lidt for høj grad om, at vi selv skylder Vorherre en død, at vi har en udløbsdato.

Bogen gør klog på sorg og kan med lidt eftertanke hindre de værste fejltrin i mødet med en sørgende. F.eks. i form af bemærkningen ”Jeg troede, du var kommet over det.”

2016-14-uummat

Lise Andersen 
Uummat - fortællinger fra hjertet
Milik 2016
148 sider – 225 kr. 

Børnehjem – en sørgelig skæbne? Ikke for de nu voksne grønlændere, som har tilbragt en stor del af deres liv på børnehjemmet i Uummannaq i det lyseblå hus under Hjertefjeldet.

10 mennesker får stemme i sundhedsplejersken Lise Andersens fine og tankevækkende interview, og det er barske beretninger, de deler med læseren. Alkoholmisbrug er den største svøbe, hovedparten af børnene måtte forlade deres hjem og familie pga. forældrenes druk og den deraf afledte vold, hashrygning og måske i tilgift seksuelt misbrug. De beskriver alle, hvordan børnehjemmet efter en tid betød ro, mæthed, klare regler, konsekvens og masser af knus og kærlighed. Børnehjemmet arbejder med musik og med naturen som helende kraft. Lange slædeture har haft stor betydning for de fleste, større end rejser til udlandet med koncerter og optræden, selv om de også tæller. Alle de nu voksne mennesker fortæller, at de forsøger at overføre børnehjemmets tryghed, regler og kærlighed til deres egne børn. De kæmper, og de er for altid sårbare, men de demonstrerer samtidig en forbløffende indsigt og styrke.

Efterværn hjælper med at holde kontakt til beboerne, når de flytter fra børnehjemmet. Derfor ringer man til forstanderen eller til en pædagog, hvis livet er besværligt. En berigende bog.