Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Formidler en rationel adfærd over for det akut syge menneske

Anmeldelse af Callesen, Mogensen, Brun Petersen og Antonsen: "Den akutte patient"

Sygeplejersken 2016 nr. 5, s. 40

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør

2016-5-anmeldelse-denakuttepatientTorben Callesen, Christian Backer Mogensen, Dan Brun Petersen og Kristian Antonsen
Den akutte patient, 3. udgave
Munksgaard 2016
480 sider – 575 kr.

 

Akut sygdom kan opstå når som helst, hos hvem som helst og dreje sig om hvad som helst. Og det skal sygeplejersker kunne håndtere.

Sygepleje til kritisk og akut syge patienter er udfordrende, kompleks og foregår under tidspres. Det stiller særlige krav til sygeplejersker om overblik og prioriteringer for at redde liv og mindske skader hos akut og kritisk syge patienter. Derfor er det positivt, at bogen ”Den akutte patient” nu har set dagens lys i en 3. udgave. Bogen retter sig mod medicinstuderende og yngre læger og andre sundhedsprofessionelle på de fælles akutmodtagelser (FAM).

Det er tydeligt, at forlaget har arbejdet fokuseret på at gøre den 3. udgave mere brugervenlig end de to tidligere udgaver. Der er nu flere illustrationer, og hvert kapitel starter med et kort, overskueligt resumé, hvilket er med til at gøre bogen mere læseværdig. Endelig er bogen suppleret af en i-bog, som gør bogens tekst og billeder tilgængelige i digital form på f.eks. en iPad og indeholder søgefunktion, personlig notesbog og andre interaktive elementer. Bogen beskriver en systematisk håndtering af akutte patienter, og vægten er lagt på stabilisering af livs- og førlighedstruende tilstande før en egentlig udredning af patienten med udgangspunkt i ABCDE-princippet.

Bogen er inddelt i fire dele. En del, der handler om redskaber i den akutte behandling som f.eks. hjertestop. En del, der fokuserer på ABCDE-tilstande som åndenød, kredsløbssvigt m.m. En del, der fokuserer på smertetilstande som primært symptom og endelig en del, der fokuserer på andre tilstande, almen praksis og jura. Udgangspunktet er at give en struktureret adgang til behandling af akut syge patienter, og det synes jeg overordnet, bogen gør.

I forhold til bogens relevans for sygeplejen så retter bogen sig nok mere mod yngre læger og medicinstuderende end mod sygeplejersker og sygeplejestuderende. Alle kapitler er stort set skrevet af læger, og der er ingen sygeplejersker, der er forfattere til nogen af de 33 kapitler om den akutte patient, hvorfor jeg sidder tilbage med en følelse af at mangle akutsygeplejerskers fokus i behandlingen og plejen af akutte patienter. Dog mener jeg, at bogen er med til at give sygeplejersker og sygeplejerskestuderende en objektiv, systematisk og rationel adfærd i forhold til den akutte patient inden for en afgrænset tidsramme.

Af Ben Nielsen, lektor, cand.cur., Institut for Sygepleje, Professionshøj-skolen Metropol.