Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Løhde: Mere kvalitet mindre papirarbejde

Nye nationale mål skal sikre den enkelte patient en bedre behandling. Sundhedspersonalet får øget frihed til at arbejde lokalt med forbedringer.

Sygeplejersken 2016 nr. 5, s. 8

Af:

Annette Hagerup, Journalist

loehde
Foto: Scanpix
Borgerne skal inddrages mere i behandlingen, hvis de selv eller deres pårørende bliver syge.

Det er intentionen med ét af de nye nationale kvalitetsmål for sundhedsvæsnet, som sundhedsminister Sophie Løhde (V) sammen med Danske Regioner og KL er på vej med. Parterne forhandler stadig, men målene ventes at være færdigforhandlet sidst på foråret.

Blandt de otte nationale mål, som antallet ventes at lande på, er sammenhængende patientforløb og altså mere patientinddragelse. Kvalitetsmålene skal også omfatte forebyggelse og sundhedsfremme gennem hele livet.

Ud over at sikre høj kvalitet i alle dele af sundhedsvæsnet skal målene inspirere sundhedspersonalet til at have skarpt fokus på kvalitetsarbejdet.

De nye kvalitetsmål skal ifølge sundhedsministeren ses som en slags frihedsbrev til sundhedspersonalet, som frisættes fra nogle af de hidtidige dokumentationskrav.

Målene kommer bl.a. som en del af udfasningen af Den Danske Kvalitetsmodel, DDKM. Samlet set er tanken at slanke de mange registreringer og proceskrav på sygehusene, og de nye mål skal sikre større lokal frihed i kvalitetsarbejdet og give sundhedspersonalet redskaber til at arbejde med forbedringer. Fokus skal nu skærpes på konkrete mål, som løfter kvaliteten og har værdi for patienterne. Det kan f.eks. være konkrete mål for at undgå infektioner i forbindelse med en indlæggelse.

Der bliver dog ikke tid til at hvile på laurbærrene. Kvalitetsudvikling/forbedring er en løbende proces. Derfor skal en række indikatorer følge udviklingen for de aftalte mål. Der bliver tale om et "trafiklys" som med farverne rød, gul eller grøn indikerer, hvorvidt der er tale om en positiv eller negativ udvikling, og om niveauet ligger over eller under landsgennemsnittet.

"Det er helt centralt for os, at klinikerne får ejerskabet over kvalitetsarbejdet. De skal drive forandringerne, for de har den daglige kontakt med patienterne. I kvalitetsarbejdet skal vi flytte fokus fra kontrol af processer til de resultater, vi skaber for patienterne. Det fokus kan de otte nye nationale mål hjælpe os med at fastholde i hele sundhedsvæsenet," lød det fra regionernes formand Bent Hansen, da idéen bag kvalitetsmålene blev lanceret.

Høj kvalitet kræver kompetencer

De nye nationale mål falder i god jord hos formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen:

"Jeg synes, det er en positiv udmelding, at der skal gives mere plads til fagligheden. Men det er afgørende, at medarbejdernes og ledernes kompetencer samtidig bliver udviklet. For en forudsætning for høj kvalitet er kompetencer til at arbejde med kvalitet og til at løfte de mange fagligt komplekse opgaver," siger Grete Christensen og fortsætter:

"Vi glæder os over, at kommunerne indgår i arbejdet, og at kvalitetsarbejdet således omfatter alle sektorer og ikke kun regionerne. Vi opfordrer til, at målene og indikatorerne nu bliver fastlagt med en rød tråd på tværs af sektorer, og at de omfatter hele borgerens liv."