Sygeplejersken
Ukendt i Danmark, folkehelt i Armenien
Anmeldelse af Matthias Bjørnlund: "På Herrens mark – Nødhjælp, mission og kvindekamp under det armenske folkedrab"
Sygeplejersken 2016 nr. 5, s. 41
Matthias Bjørnlund
På Herrens mark – Nødhjælp, mission og kvindekamp under det armenske folkedrab
Kristelig Dagblads Forlag 2015
266 sider – 300 kr.
Her er et væsentligt historisk dokument om nogle danske kvinders hjælpeindsats under det armenske folkedrab 1915-18, og om hvordan dansk nødhjælpsarbejde begyndte. Hovedpersonerne er to veluddannede kvinder, sygeplejersken Maria Jacobsen og lærerinden Karen Jeppe, som blev udsendt af hver sin nyoprettede nødhjælpsorganisation med direkte sigte på at hjælpe de kristne armeniere. Disse organisationer åbnede helt nye muligheder for kvinder for karriere, lederskab, indflydelse og eventyr. Vel at mærke kun for veluddannede kvinder og helt uden om de mere militante kvindesagsorganisationer.
Begge viede deres liv til at redde armenierne og hjælpe de få overlevende til et nyt liv. De var troende, men det var først og fremmest behovet for nødhjælp og udviklingshjælp, der drev dem.
Bogen er en påmindelse om, at hele historien gentager sig, mens man læser den. Men det gør nødhjælpsarbejdet heldigvis også. Der er direkte paralleller mellem de to kvinders indsats for 100 år siden og de sygeplejersker, som i dag uddanner sig for at bruge deres liv i verdens brændpunkter.
Maria Jacobsen, sygeplejerske fra Sundby Hospital, er sørgeligt ukendt herhjemme, men hun er en folkehelt i Armenien. Hun burde indstilles til en posthum Florence Nightingale-medalje i Danmark. Bedre sent end aldrig.
Af Gunilla Svensmark, sygeplejerske MPA, MI, faglig leder, Dansk Sygeplejehistorisk Museum.