Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Hørt! Kunst husker os på det hele menneske

Supersygehusene har sat millioner af til kunst, samtidig med at de må spare på sengepladserne. Den nyhed startede en livlig debat, men den var alt for overfladisk, mente sygeplejerske og ph.d. Dorthe Boe Danbjørg. Hun skrev et læserbrev for at komme et spadestik dybere end de hurtigere overskrifter.

Sygeplejersken 2016 nr. 6, s. 17

Af:

Maya Bille, journalist

2016-6-hoert2

Én til én-sammenligningen af kunst og sengepladser på de nye supersygehuse er for unuanceret. Det mener Dorthe Boe Danbjørg, sygeplejerske, ph.d. og adjunkt på Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital. Debatten satte en problematik på spidsen, som hun måtte reagere på.

”Lige på overfladen, kan man godt sige: Ja, selvfølgelig skal vi prioritere senge frem for kunst. Men der er det vigtigt lige at grave et spadestik dybere og se på, hvor vi er på vej hen i forhold til vores prioriteringer, hvis vi gerne vil have et sundhedsvæsen med fokus på det hele menneske,” siger hun. 

Hun ser et paradoks i, at patienterne på den ene side skal ses som hele mennesker, mens deres omgivelser på den anden side nedprioriteres. I indlægget ”Kunst eller senge?” bragt den 31. marts i Politiken, argumenterer hun for, at det er nødvendigt og meningsfuldt at tale om, hvordan ressourcerne i sundhedsvæsenet skal prioriteres. Hun mener dog, at dét at sammenligne kunst og sengepladser giver lige så lidt mening som at spørge, om der ikke bør spares på maling til væggene eller fjernsyn i opholdsstuerne, når nu der skal spares på sengepladser. Det fordrer en logik, hvor kun den mekaniske behandling af patientens sygdom er i centrum.

Har altid brugt medierne

”Jeg synes, det er vigtigt at få refleksionerne med ind og argumentere for, at tingene måske ikke er, som de ser ud på overfladen. Det er det, jeg godt kan lide ved at bruge min faglige baggrund i medierne,” fortæller Dorthe Boe Danbjørg.

Da hun blandede sig i diskussionen om prioritering af kunst på supersygehusene, var det langtfra første gang, hun stak næsen frem i den offentlige debat. Allerede da hun var helt nyuddannet, skrev hun sin første kronik, og siden da er det blevet til mange flere. I dag er hun både blogger på dsr.dk, formand for forældreforeningen FOLA og med i debatpanelet Søndagsholdet på P4 Fyn. 

”Jeg har altid som sygeplejerske og forsker brugt min stemme, fordi jeg synes, det er vigtigt, at man som fagperson prøver at forbedre vilkårene i sundhedsvæsenet. Det er en naturlig del af at være sygeplejerske for mig. Vi er jo en del af et meget politisk felt.”

En lørdag aften kan for hende sagtens gå med at skrive et læserbrev. 

”Modsætninger mellem de politiske visioner og så de faktiske prioriteringer får mig til tasterne. Og der jo rig mulighed for at skrive om sundhedsvæsenet med alle de besparelser og forandringer, der er.”

På baggrund af læserbrevet i Politiken har hun mødt både enige og uenige stemmer. En Facebook-ven var f.eks. uenig. Som pårørende havde hun oplevet sider af sundhedsvæsenet, hvor hun ikke kunne se kunsten gøre en forskel. Dorthe Boe Danbjørg mener, at de forskellige synspunkter netop er vigtige at få frem. 

”Det giver nogle gode diskussioner, at ikke alle er enige. Vi skal huske, at ingen nødvendigvis har ret, men at vi blot har forskellige syn på sagen.”