Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Lærebog i sundhedsreformernes anatomi

Anmeldelse af Vallgårda og Krasniks 'Sundhedsvæsen og Sundhedspolitik'

Sygeplejersken 2016 nr. 6, s. 43

Af:

Redaktionen

2016-2-anmeldelse-sundhedspolitik

Signild Vallgårda og  Allan Krasnik (red.)
Sundhedsvæsen og Sundhedspolitik 3. udgave
Munksgaard 2016
248 sider – 245 kr. 

Sundhedsvæsenet er svært at gennemskue, for der er mange instanser involveret. Hvem gør hvad? Hvem påvirker og bestemmer? Hvordan finansieres det, og hvordan skabes en sundhedspolitik?
Bogen er kommet i en ny udgave, og her er der tilføjet et kapitel om reformer og reformprocesser. Det er spændende at læse om, hvad der forstås ved sundhedsreformer, hvordan de initieres, og hvilke aktører der er i spil. Der er også beskrevet, hvordan en reformproces kan blive besluttet og forløbe. Hvordan bliver et emne eller fænomen til et politisk problem? Et politisk problem findes ikke bare.

Det er noget, som bestemte aktører begynder at italesætte på en bevidst måde i de rette miljøer. Så er det blevet problematiseret, og fænomenet har fået status af at være et problem med forklaringer og årsager. Så er der også peget i retning af en bestemt løsning. I denne proces gør man problemerne tilgængelige for politisk handling.

Bogen er teoretisk velfunderet, og en overordnet meget central teori, som bliver beskrevet, er institutionel teori, som handler om, at organisationer, som arbejder med det samme, har en tendens til at ligne hinanden. De lægger med andre ord spor ud til andre organisationer, som så kan arbejde på samme måde. En indholdsrig bog til alle med interesse for sundhedsvæsenet.

Gitte Lindermann, sygeplejerske og cand.scient.pol., specialkonsulent i Region Hovedstadens Psykiatri.
 

Jorit Tellervo

{ På mit natbord } Den palliative indsats har mange æselører

Hvad læser du lige nu?
”Den palliative indsats” – en tværfaglig antologi af Helle N. Matthiesen m.fl., som udkom i sidste måned. Det er en rigtig inter-essant bog, og jeg har sat mange æselører ind, bl.a. fordi den kigger på palliation med en ny tilgang. Bogen inddeles efter seks S’er; symptomlindring, sociale relationer, sammenhæng, selvbillede m.m. Det er meget pædagogisk og betyder, at jeg bliver inspireret, når jeg underviser.” 

Hvilken fagbog synes du, at alle sygeplejersker burde læse?
”Tab og Sorg” af Mai-Britt Guldin, fordi sorg er noget, man finder i alle sygeplejerskers arbejdsopgaver. Guldin kigger bag om forståelsen af sorg og præsenterer en ny vigtig forståelse. Tidligere troede vi, at sorg var ens for os alle. I dag ved vi, at sorgforløb er meget individuelle, og hvor vi før troede, at sorg blev afsluttet inden for et år eller to, ved vi nu, at vi ”gensørger” ofte livslangt.”

Hvilken bog fik du aldrig læst helt til ende?
”Svend Brinkmanns ”Stå fast”. Jeg købte bogen, fordi det var interessant med en psykologiprofessors blik på behandlings- og diagnosekultur. Men jeg synes, at bogen er alt for populistisk og enøjet. Ikke mindst hans blik på mindfulness, som han alene ser som en del af selvhjælpskulturen uden at redegøre for den effekt, mindfulness har for patienter med f.eks. rumination.”

Jorit Tellervo er sygeplejerske, konsulent og forfatter til bogen ”Sorg – når ægtefællen dør”.