Sygeplejersken
Socialmedicin for særligt interesserede
Anmeldelse af Klinisk Socialmedicin og rehabilitering
Sygeplejersken 2016 nr. 7, s. 39
Af:
Redaktionen
Denne lærebog formår på en let tilgængelig måde at beskrive den socialmedicinske og rehabiliterende praksis. Forfatterne erkender, at den biomedicinske tilgang ikke er i stand til at løse de problemer, som det enkelte menneske stilles overfor på grund af sygdom. Bogen tager udgangspunkt i ICF (International klassifikation af funktionsevne, funktionsevnenedsættelse og helbredstilstand) som referenceramme og beskriver primært den praktiserende læges arbejde i en socialmedicinsk kontekst, herunder samarbejde med region og kommune. Men forfatterne gør det klart, at hvis en indsats skal have effekt, fordrer det et stærkt tværfagligt og tværsektorielt samarbejde.
Bogen kan med fordel læses af sygeplejersker og sygeplejestuderende med interesse inden for det socialmedicinske område, og flere af kapitlerne giver en god og relevant introduktion til primærsektoren. Den spænder vidt i sin beskrivelse af forskellige målgrupper og indsatser til sårbare børn, gravide, hjemløse og flygtninge, torturofre samt ældre.
Henvisningerne til behandlingsmuligheder er præget af de tilbud, der findes i større byer, og der tages ikke helt højde for, at der ikke er de samme tilbud i alle kommuner og på alle sygehuse i landet.
Inge Jekes, udviklingssygeplejerske, Kalundborg Kommune, formand for Fagligt selskab for sygeplejersker i kommunerne.