Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Socialmedicin for særligt interesserede

Anmeldelse af Klinisk Socialmedicin og rehabilitering

Sygeplejersken 2016 nr. 7, s. 39

Af:

Redaktionen

2016-7-anmeldelser-klinisksocialmedicin

Jens Modvig, Britt Toftgaard Jensen & Claus Vinther Nielsen (red.)
Klinisk Socialmedicin og rehabilitering, 2. udgave
FADL’s Forlag 2016
310 sider – 449,95 kr.

Denne lærebog formår på en let tilgængelig måde at beskrive den socialmedicinske og rehabiliterende praksis. Forfatterne erkender, at den biomedicinske tilgang ikke er i stand til at løse de problemer, som det enkelte menneske stilles overfor på grund af sygdom. Bogen tager udgangspunkt i ICF (International klassifikation af funktionsevne, funktionsevnenedsættelse og helbredstilstand) som referenceramme og beskriver primært den praktiserende læges arbejde i en socialmedicinsk kontekst, herunder samarbejde med region og kommune. Men forfatterne gør det klart, at hvis en indsats skal have effekt, fordrer det et stærkt tværfagligt og tværsektorielt samarbejde.

Bogen kan med fordel læses af sygeplejersker og sygeplejestuderende med interesse inden for det socialmedicinske område, og flere af kapitlerne giver en god og relevant introduktion til primærsektoren. Den spænder vidt i sin beskrivelse af forskellige målgrupper og indsatser til sårbare børn, gravide, hjemløse og flygtninge, torturofre samt ældre.

Henvisningerne til behandlingsmuligheder er præget af de tilbud, der findes i større byer, og der tages ikke helt højde for, at der ikke er de samme tilbud i alle kommuner og på alle sygehuse i landet. 

Inge Jekes, udviklingssygeplejerske, Kalundborg Kommune, formand for Fagligt selskab for sygeplejersker i kommunerne.

annettehegelund

{ På mit natbord } Sundhedsteknologi påvirker vores værdier

Hvilken bog læser du lige nu?
””Teknologi i sundhedspraksis” af Lotte Huniche og Finn Olesen. Den siger noget om, at sundhedsteknologi er andet og mere end elektronik og digitale løsninger. Det er mennesker, og mellemmenneskelige relationer, der får teknologien til at fungere, og deri ligger der meget etiktænkning. Sundhedsteknologien er med til at påvirke os og vores værdier i forhold til, hvad der er acceptabelt og ikke acceptabelt, og det må vi være opmærksomme på.”

Hvilken bog burde alle sygeplejersker læse – og hvorfor?
””Omsorgsetik i klinisk sygepleje – den gode, kloge og rigtige sygepleje”, som er en antologi af Charlotte Delmar med flere. Den optog mig rigtig meget, fordi jeg læste den som en slags ”græsrods”-sygeplejeforskning. Den beskriver, hvordan en fælles interesse i at danne en omsorgs- og sygeplejefaglig teoretisk ramme kan skabe resultater med patientinddragelse og øget kvalitet i sygeplejen.”

Hvilken bog fik du aldrig læst helt til ende?
”Der har været mange. Som kandidatstuderende bliver jeg præsenteret for rigtig meget litteratur, mere eller mindre inspirerende. Tid og prioritering gør, at jeg kun får læst det mest nødvendige.”

Annette Hegelund er kandidatstuderende i klinisk sygepleje, SDU. Projektsygeplejerske i KOL kompetencecenter, Region Sjælland, og ny formand for Sygeplejeetisk Råd.