Sygeplejersken
Som at være gravid med sit første barn
Syv spørgsmål til Gitte Fangel, sygeplejerske og programdirektør for Sundhedsplatformen.
Sygeplejersken 2016 nr. 8, s. 48
Af:
Anne Witthøfft, journalist
Hvad glæder dig mest ved Sundhedsplatformen?
”Det, der glæder mig mest, er, hver gang jeg møder nogen, der har fået en ahaoplevelse, fordi de er kommet lidt dybere ned i systemet, og som synes, de kan bruge systemet, og at det gør arbejdet nemmere. Eller når sygeplejerskerne på kardiologisk afdeling på Herlev Hospital siger: ”Nu sidder vi ikke så meget på kontoret længere”.”
Hvad ærgrer dig?
”Det ærgrer mig, at vi har haft bøvl med integrationerne, som har besværliggjort arbejdsgangene. Og så ærgrer den negative presseomtale mig, for det er ikke repræsentativt for hele hospitalet. Der er alle paletter af reaktioner. Men det er jo de vredeste, der udtaler sig. Det ærgrer mig især, fordi det skaber utryghed på de øvrige hospitaler, og patienter og kommende brugere af systemet får den utryghed med.”
Er der noget, der er kommet bag på dig?
”Ja, jeg har jo mange gange inden implementeringen sagt, at det ikke bare er et nyt it-program, men mindst lige så meget en organisationsforandring. Og det mærker vi nu. Men man kan ikke rigtig forestille sig, hvordan det bliver på forhånd. Det er ligesom at være gravid med sit første barn eller få fortalt, at det er varmt i Sahara. Men hvordan det præcis er, ved man ikke, før man har prøvet det. Det tænker jeg over nu i forhold til det næste hospital, om man kan få den forandring virkeliggjort på forhånd. Men det er jeg ikke sikker på, at man kan. Og når forandringen indtræder, vil der være stor frustration nogle steder og stor glæde andre steder.”
Hvorfor har oplevelsen været så forskellig fra afdeling til afdeling?
”Det har bl.a. noget at gøre med, hvordan man forbereder sig. Afdelingerne har gået forskelligt til parathedsarbejdet. Og dér kunne vi måske godt have støttet involveringen bedre.”
Hvad gør I for at ændre på forholdene i gastroenheden på Herlev?
”Vi laver en særlig indsats, hvor vi over de næste par uger har en uddannelsesindsats. Og selv om nogle bliver topirriterede, når jeg siger det, så er det altså et system, der virker.”
Hvad vil I gøre anderledes, når Rigshospitalet, som er det næste hospital i rækken, skal have Sundhedsplatformen?
”Helt konkret har vi kigget på uddannelse af personalet. Der skal ske mere uddannelse ude i klinikken sammen med kollegaerne, og vi har bedre, afprøvet uddannelsesmateriale.”
Hvad kan sygeplejerskerne på Rigshospitalet forvente sig?
”De skal indstille sig på, at det er fundamentalt andre arbejdsgange – ikke mindst for andre faggrupper som læger og sekretærer. Og det påvirker alle, når rollerne for de andre i teamet er meget forandret.”