Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Spændende som en god krimi

Anmeldelse af "Kognitiv adfærdsterapeutisk gruppeterapi"

Sygeplejersken 2016 nr. 8, s. 39

Af:

Redaktionen

2016-8-kognitiv-adfaerdsterapeutisk-gruppeterapi

Birger Larsen, Tina Holm Nyland (red).
Kognitiv adfærdsterapeutisk gruppeterapi
Hans Reitzels Forlag 2015
325 sider – 375,00 kr.

Denne bog er ikke til at komme udenom, hvis man vil være fagligt opdateret inden for kognitiv adfærdsterapi i grupper.

Den spænder psykopatologisk bredt, har et højt fagligt niveau, er velskrevet og let forståelig for klinikere. Redaktørerne tager læseren i hånden, og via introduktionen føres man nænsomt og velformuleret ind i den terapeutiske tilgang, hvilket giver en god forforståelse for selv den uerfarne læser. Hermed lægges fundamentet til at begive sig ind i de kommende 10 kapitler.

Flere kapitler skiller sig positivt ud, men særligt tre står meget skarpt: Kognitiv adfærdsterapeutisk gruppeterapi ved psykotiske symptomer, casebaseret gruppeterapi til børn og unge med angst samt kognitiv adfærdsterapeutisk gruppeterapi til behandling af døgnindlagte unge med anoreksi.

Kapitlerne vidner om solid klinisk erfaring og stort engagement hos forfatterne, og de er praksisnære med gennemgang af terapiens indhold, der eksemplificeres. Gruppedynamikkerne beskrives, herunder vigtigheden af terapeuternes samarbejde, hvilket er inspirerende og lærerigt.

Bogen kan læses fra start til slut eller bruges som opslagsværk. Jeg vil dog anbefale, at man læser såvel forord om bogens anvendelse som introduktionen, før man går videre til de specifikke kapitler. Bogen er som en god krimi, man ærgrer sig, når man er færdig.

Rikke Weinreich Mortensen, afdelingssygeplejerske, Region H, BUC.

 

{ Kort nyt om bøger }

Karen Hvidtfeldt & Charlotte Kroløkke
Sundt, sundere, helt sygt
Kulturanalytiske tilgange 
Samfundslitteratur 2016
264 sider – 298 kr.

Løberen tjekker sin mobil, tager en slurk vand, griber babyjoggeren og iler videre. Han ser lidende ud. Men hvad er det for et syn på sundhed, han har, hvilke forventninger til krop og sundhed bærer ham fremad? Forfatterne har mange nedslag i sundhedsopfattelser, både via teori og cases, i fire kapitler med forskellige tilgange. Hensigten er at fremme opmærksomheden på, hvad det er, der er i spil på sundhedsområdet. Tilgangen er kulturanalytisk, og hvad det vil sige, beskrives også i bogen. Gennem de mange eksempler får læseren øjnene op for nye sider af hverdagslivet med sundheds-apps, tv-programmer med fokus på overvægt og hjemmesider ladet med symboler. Ikke en bog man flyver igennem, men god til at skærpe den kritiske vinkel på krop og sundhed. Her kan hentes idéer, hvis man er på videreuddannelse og skal skrive opgave. 

Bill Bryson
En tur i skoven 
Amerika genopdaget på Appalacherruten

C & K forlag 2016
380 sider – 169,95 kr.

Mange danskere går hele eller dele af Caminoen, men hvorfor ikke prøve noget nyt? Bill Bryson, kendt for bogen ”En kort historie om næsten alt” er taget på en lang vandring på 3.300 km på Appalacherruten langs USA’s østkyst fra Georgia til Maine. Bogen beskriver stort og småt undervejs og afslører også Brysons glæde ved tal og beregninger. Han regner f.eks. ud, hvor mange hikere der vandrer på den berømte rute, og køber dermed ikke argumentet, ”der bliver flere og flere hikere alle vegne”. Næh, han regner ud, hvor mange der kan være tale om. Han fortæller om mange sider af vandreturen, fra maden til de mennesker de to vandrere møder, det hele i en underholdende tone, der gør bogen til informativ og glad læsning. En dejlig bog at have i rygsækken, især hvis sommerferien byder på stor natur og vandrestøvler.

Gregers Rosdahl
Den motiverende samtale
Praktisk håndbog til samtaler om rehabilitering

Munksgaard 2016
160 sider – 250 kr.

Involvering og inddragelse – ordene bliver endnu en gang anvendt i denne bog, der beskriver, hvordan patienten kan komme til orde, når hans egen rehabilitering skal tilrettelægges. Bogen er let at læse, delt op i to dele og indeholder en række cases inden for rehabiliteringsområdet, bl.a. en fra sygeplejen, hvor patienten har sklerose. Samtalens tre dele er gengivet ordret og bliver efterfulgt af analyse. Ånden i den motiverende samtale er væsentlig, og den bliver beskrevet i begyndelsen af bogen. Tilgangen eller ånden er baseret på fire elementer: samarbejde, accept, at frembringe og omsorg. At frembringe betyder at arbejde på at få personen til selv at argumentere for forandring, dvs. at frembringe konkrete forandringsudsagn og dermed motivere sig selv.   
(jb)