Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Den hårdtarbejdende, den uortodokse og den virkelig seje

Nye ministre på områder for sundhed, ældre og innovation byder på nye udfordringer for de interesseorganisationer, der til daglig er afhængige af løbende sparring og samarbejde.

Sygeplejersken 2017 nr. 1, s. 48-51

Af:

Susanne Bloch Kjeldsen , Journalist

ministre

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen i slutningen af november annoncerede, at regeringen ville blive udvidet med Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti, blev der udnævnt 22 nye ministre.

Sophie Løhde (V), som både var sundheds- og ældreminister, gav ministeriet videre til Ellen Trane Nørby (V) som sundhedsminister og Thyra Frank (LA) som ældreminister. Selv satte Sophie Løhde sig til rette i ministerstolen som minister for offentlig innovation med ansvar for at effektivisere den offentlige sektor. Hun beskrev sin opgave således:

"Vi får et skifte væk fra proces og registreringskrav til i højere grad at sætte fokus på mål, kvaliteter og resultater til gavn for den enkelte borger. Kort sagt, hvordan vi får den offentlige sektor til at køre længere på literen," sagde innovationsministeren til DR.

Meddelelsen om den nye regering kom, netop som mange reformer på sundhedsområdet er godt i gang eller er ved at blive sat i søen. F.eks. planen for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen og handleplanerne indenfor demens, diabetes og psykiatri.

Ifølge sundhedsøkonom og professor på Syddansk Universitet, Kjeld Møller Pedersen, har Sophie Løhdes overdragelse af posten som sundheds- og ældreminister ikke nogen indflydelse på de planer, der allerede er i gang.

"Planerne er søsat, og det er svært at tro, at en ny minister vil lave om på det," siger han.

Kjeld Møller Pedersen vurderer, at rammerne for det nære sundhedsvæsen og handleplanerne for f.eks. demens, diabetes og psykiatri vil blive fremlagt efter tidsplanen.

Ministeren skal finde sine ben

På lidt længere sigt vil det have betydning, at der kommer en ny sundhedsminister, også selvom Ellen Trane Nørby tilhører samme parti som hendes forgænger.

"Det handler jo om, at nye planer skal være godt afstemt med de sundhedspolitiske ordførere fra de to andre regeringspartier og formanden for Sundhedsudvalget, som er fra Dansk Folkeparti. Men alligevel skal man aldrig glemme, at de sager, en minister brænder for, typisk får fortrinsret.

Og her har vi endnu til gode at se, hvad Ellen Trane Nørby brænder for på sundhedsområdet. For at citere, hvad hun selv har sagt, så er hun nærmest blank. Så én ting er, hvad hun kommer til at brænde for, en anden ting er, om hun kan finde snovejene inden for sundhedsvæsenet," siger Kjeld Møller Pedersen og peger på en håndfuld mennesker, Ellen Trane Nørby bør lære godt at kende.

"Formanden for Lægeforeningen, Dansk Sygeplejeråd, de store patientforeninger, Ældre Sagen – altså the usual suspects. Det tager tid at opbygge et netværk og finde ud af, hvem man skal snakke med, hvem der er god at samarbejde med, og som kan flytte en sag. Den nye sundhedsminister kommer til at bruge tid på at opbygge sit netværk.

Men så skal man jo også lige huske, at hun snart er på vej på barsel, så det kan vare et stykke tid, før hun får sat sit aftryk på sundhedspolitikken," siger Kjeld Møller Pedersen, som også minder om, at sundhedsområdet har været prioriteret med ekstra midler på de to foregående finanslove for 2016 og 2017, og at der kan være andre områder, som får større prioritet på næste finanslov.

Uvejr på ældreområdet

Hvor Ellen Trane Nørby skal til at finde sine ben i sundhedsvæsenet, har den nye ældreminister, Thyra Frank, stor erfaring. Med sin sygeplejerskebaggrund og mangeårige fortid som plejehjemsforstander kender hun indgående ældreområdet.

Men hun fik knap nok sat sig ind på bagsædet af ministerbilen, før et uvejr brød løs. En række sager om omsorgssvigt på plejehjem ramte ministeren som en boomerang, da hun valgte at præcisere, at ansvaret for ældreplejen ligger hos kommunerne. Sagerne handlede om våde bleer og ældre, som ikke kommer på toilettet til tiden.

Thyra Franks svar lød bl.a. i Politiken den 5. december:

"Prøv at høre her – selvfølgelig har jeg ansvaret for det her område, og det tager jeg på mig. Men det er klart, at jeg skal lige starte op, og jeg har en stærk ambition om, at den dag, jeg er færdig med det her job, så kan både de pårørende og beboerne, personalet og ledelsen mærke, at der er sket en positiv forskel."

Formand for Kommunernes Landsforenings Social- og Sundhedsudvalg, Thomas Adelskov (S), har drøftet pressehistorierne på ældreområdet med Thyra Frank og udtalte i en nyhed fra KL den 6. december:

"Jeg har i dag kraftigt understreget over for ministeren, at hvis vi virkelig vil rykke noget for de ældre, så skal vi holde op med at se isoleret på ældreområdet og i stedet se at komme i mål med den plan for de kommunale sundhedsopgaver og det nære sundhedsvæsen, som vi igennem længere tid har drøftet med regeringen.

Den skal netop sikre, at vi i kommunerne kan give vores borgere og patienter den hjælp, pleje og behandling, som de har brug for, og at vores medarbejdere har nogle ordentlige arbejdsvilkår," siger Thomas Adelskov.

Opgør med unødvendig dokumentation

Interesseorganisationerne står i kø for at drøfte deres sager med de to nye ministre på sundheds- og ældreområdet. Ældre Sagen er en af de første, Thyra Frank har inviteret til møde i kølvandet på historierne om uværdige forhold på plejehjem.

"Vi vil tale med Thyra Frank om, at der skal ske et gevaldigt løft i normeringerne, på kompetencerne og på det ledelsesmæssige område, og derudover skal plejehjemmene indrettes bedre til de mange demente beboere," siger underdirektør i Ældre Sagen, Michael Teit Nielsen.

Thyra Frank har erklæret et opgør med unødvendig dokumentation, hun vil i stedet få gjort nogle af de mange kolde hænder til varme hænder igen.

"Ved I hvad, jeg har været derude i 37 år, de seneste mange år har vi set de her historier igen og igen. Og vi har fået flere regler, det er blevet mere reguleret, og de regler og love har ikke virket. Vi ser dem igen og igen. Vi bliver nødt til at tænke anderledes. Det hjælper ikke at råbe på de samme ting. Vi bliver nødt til at tænke, hvad kan vi så gøre?" siger Thyra Frank, som endnu ikke vil melde konkret ud, hvilke dokumentationskrav der skal sløjfes.

Svært at gå i højhælede fodspor

Hvor meget magt den nye ældreminister kan sætte bag sine intentioner, er uvist. Sundhedsministeren og ældreministeren deler formelt ministerium og departementschef. Spørgsmålet er så, hvis ord vejer tungets, når opgaverne skal prioriteres. Flere interesseorganisationer har kritiseret, at Sundheds- og Ældreministeriet nu er splittet op imellem to ministre.

"Sophie Løhde har været god til at koordinere ældre og sundhed, og hun har på kort tid leveret mange resultater som f.eks. handlingsplanen for den ældre medicinske patient. Det bliver meget at leve op til for dem, der skal gå i hendes højhælede fodspor," siger Michael Teit Nielsen, som er spændt på at se, hvordan de to ministre fremover vil koordinere.

I Dansk Sygeplejeråd er formand Grete Christensen enig i, at det havde stor værdi, da sundhed og ældre var lagt sammen.

"Jeg håber ikke, at adskillelsen betyder, at der kommer mindre fokus på området," siger hun.

Forvirring om ældreområdet

Ved det første samråd om demenshandleplanen efter udnævnelsen af de nye ministre mødte Thyra Frank ikke op, hvilket udløste kritik af den ny minister.

I følge Kjeld Møller Pedersen illustrerer eksemplet forvirringen om, hvor ældreområdet egentlig hører til.

"Thyra Frank undskyldte det med, at samrådet handlede om sundhed og medicin, men demens handler jo også om det sociale. Og det var måske en af pointerne, da den tidligere regering besluttede at lægge de to områder sammen," siger Kjeld Møller Pedersen.

Da satspuljepartierne efterfølgende holdt møde om demenshandleplanerne, mødte begge ministre op til mødet.