Sygeplejersken
Fem minutter med... Marie Lavesen
Hvis man har faglig nysgerrighed, så bliver man ved med at undersøge, hvordan tingene hænger sammen. Det gør én dygtigere.
Sygeplejersken 2017 nr. 1, s. 7
Af:
Anders Rasmussen, Journalist
Hvorfor valgte du at blive sygeplejerske?
”Det var slet ikke planen, at jeg skulle være sygeplejerske. Jeg er faktisk uddannet markedsøkonom, men så læste én af mine veninder til sygeplejerske, og det lød ret spændende. Derefter begyndte jeg selv på skolen, og jeg har ikke fortrudt siden.”
Hvad var dit første job?
”I 1997 blev jeg basissygeplejerske på den lungemedicinske afdeling, hvor jeg er i dag. Jeg søgte job på en medicinsk afdeling med tre specialer for at få noget bred almen medicinsk erfaring. Oversygeplejersken placerede mig i lungemedicinen.”
Hvorfor valgte du at specialisere dig inden for lungeområdet?
”Der er en bredtfavnende sygepleje, som bl.a. rummer det akutte og basissygeplejen. Jeg arbejder med KOL i relation til patientuddannelse, rehabilitering og palliation. Lungespecialet kommer rundt om hele sygeplejefaget. Der er rigtig meget at gøre for de her patienter, men alligevel er specialet desværre ofte overset.”
Hvem har du lært mest af i din karriere?
”Hvis jeg skal vælge, så vil jeg sige patienterne, hvilket også skyldes min rådgiverfunktion i Lungeforeningen. Ved at lytte og få indsigt i deres hverdag med sygdom opnår man en masse viden, der kan kvalificere ens pleje.”
Hvad kendetegner en god sygeplejerske?
”At man er fagligt dygtig. Man skal have et højt kompetenceniveau – eller i hvert fald have en vilje til at lære – samtidig med at man skal have menneskelig indsigt og tage afsæt i patient og pårørendes behov.”
Hvilket råd vil du give en nyuddannet?
”Vær nysgerrig. Hvis man har faglig nysgerrighed, så bliver man ved med at undersøge, hvordan tingene hænger sammen. Det gør én dygtigere. Og hvis man er nysgerrig på personen, så hænger man ikke fast i en forforståelse af, hvem man tror, patienten er, og hvad denne har brug for.”
Hvad er det mest tilfredsstillende ved dit job?
”At jeg har en stilling, hvor jeg kan udvikle faget og gøre en forskel for patienterne. Jeg sidder i en stilling, hvor jeg i snart 10 år har haft udviklingsprojekter i relation til KOL. Det giver mulighed for hele tiden at få ny viden og afprøve nye tiltag.”
Hvad er det mest udfordrende ved dit job?
”At være i et speciale, der ikke altid får de bedste rammer og vilkår.”
Hvad kan holde dig vågen om natten?
”Hvis jeg har haft en svær situation med en patient, som har berørt mig, eller jeg føler, at jeg kunne have gjort det bedre. Det kan også holde mig vågen, når jeg føler mig indigneret over vilkårene på de lungemedicinske sengeafdelinger med komplekse patienter og begrænsede ressourcer. Lige nu, hvor jeg arbejder med palliation, kan jeg jo se, hvad de manglende ressourcer betyder for de allersygeste mennesker med KOL.”
Hvad er du mest stolt af i din karriere?
”At kunne gøre en forskel for patienterne. Og at jeg har fået to hæderspriser: Én som årets sygeplejerske på Nordsjællands Hospital og så vores faglige selskabs hæderspris.”
Hvis du kunne ændre en ting i sundhedsvæsenet, hvad skulle det så være?
”Jeg ville gerne have, at man begyndte at se tingene som en større helhed og ikke så meget i sektorer og søjler. Der sker heldigvis et langsomt skifte i den retning.”
Hvor ser du dig selv om fem år?
”Jeg arbejder stadig med mennesker med KOL og udvikling i sygeplejen.”
Hvordan tror du, at sygeplejen vil udvikle sig de næste 10 år?
”Der bliver mere og mere behov for sygeplejersker. De nye akuthospitaler fokuserer på behandling, så vi skal tænke kreativt og styrke samarbejdet mellem sektorerne for at hjælpe de mange mennesker med kronisk sygdom.”
Marie Lavesen er 46 år og arbejder på lunge- og infektionsmedicinsk afdeling, Nordsjællands Hospital.