Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Flere former for viden kunne berige læseren

Sygeplejersken 2017 nr. 1, s. 46

Af:

Laila Holm, Uddannelses- og udviklingsansvarlig sygeplejerske

2017-01-gynaekologi

Maja Worm Frandsen,
Ninna Sønderby Lund og Cathrine Smidt

Gynækologi og obstetrik – en grundbog

FADL’s Forlag 2016,

335 sider – 299,95 kr.

Sygeplejestuderende kan roligt give sig i lag med grundbog i gynækologi og obstetrik, som kan læses fra start til slut. Opslag i kropslige symptomer og problemstillinger fungerer ligesom redskaber til samtaleteknik.

Forfatterne er to læger og en sygeplejerske. De enkelte kapitler er reviewet af eksperter for at sikre et fagligt højt niveau, hvor hovedparten af eksperterne er læger (18 ud af 20). Det giver bogen en medicinsk slagside.

Bogen er overordnet disponeret i tre dele: gynækologi, graviditet og barsel, hvilket virker velstruktureret. Anatomi, gynækologisk undersøgelse, maligne og benigne sygdomme, prævention, graviditet, fødsel, barsel, etik, jura … alt dette og meget mere på kun 333 sider. Bogen er indbydende layoutet med fotografier, tegninger, faktabokse og tabeller, der illustrerer og understøtter indholdet. Sproget er let, og læseren hjælpes med relevant fagterminologi.

Skulle jeg pege på svagheder i bogen, så er det, at sygeplejersker skal relatere deres viden til mere end sygdomslære og behandling. Inddragelse af kvinders perspektiv og inddragelse af forskning om, hvordan kvinder kan reagere, er ikke medtaget – det er ærgerligt. Det gælder viden om oplevelser af at være syg, gravid, bekymret, smerter m.m. Der er tale om eksisterende forskningsbaseret viden. Disse forskningsresultater kan understøtte sygeplejersker i at gribe og begribe kvindens historie, ønsker og behov.

Flere former for viden ville have beriget grundbogen, når målgruppen er sygeplejersker og studerende i en sygeplejefaglig klinisk hverdag.

Af Laila Holm, uddannelses- og udviklingsansvarlig sygeplejerske, Kvindesygdomme og Fødsler, Aarhus Universitetshospital.