Sygeplejersken
Fem minutter med...Martine Van Den Hurk
”Hallo! Prøv at se på, hvad man gør i andre lande. Mon ikke de har erfaringer, vi kan bruge?”
Sygeplejersken 2017 nr. 10, s. 7
Af:
Michael Holbek, journalist
Hvorfor valgte du at blive sygeplejerske?
”Jeg har en faster i Holland, som altid har været glad for at være sygeplejerske, så det er nok hende og det at arbejde med mennesker, der har inspireret mig til at vælge faget.”
Hvad var dit første job?
”På nyremedicinsk afdeling på Aalborg Sygehus.”
Hvorfor valgte du at specialisere dig inden for neonatalområdet?
”Jeg havde lyst til at arbejde med børn, men det er lidt tilfældigt, at det lige blev neonatal. Jeg synes, det er et rigtig spændende speciale, og det er en akutafdeling, så der er altid gang i den.”
Hvem har du lært mest af i din karriere?
”Mine kolleger – både de nyuddannede og de erfarne. Alle bibringer noget nyt, fordi de går op i deres fag. Det kan være nye teorier eller nye spørgsmål til, hvorfor vi gør, som vi gør. Der er en god gejst, og vi skubber til hinanden, så vi hele tiden udvikler os og vores faglighed. Det sætter jeg stor pris på.”
Hvad er det mest tilfredsstillende ved dit job?
”At jeg kan være med til at hjælpe en familie, som har fået et for tidligt født barn, til at fungere. Det vælter jo deres lille verden, når det sker. Men det er meget tilfredsstillende at opleve, at vi kan få vendt en katastrofe til, at det er en glad og lykkelig familie med mod på fremtiden, når de forlader os.”
Hvad kendetegner en god sygeplejerske?
”Empati. At man kan sætte sig ind i patienten og de pårørendes situation, samtidig med at man bevarer overblikket og kan guide dem godt igennem et forløb.”
Hvilket råd vil du give en nyuddannet?
”Vær åben for tingene, og lad dig ikke låse for hurtigt fast på et bestemt fagområde. Sygeplejen er meget alsidig, og der er mange spændende områder, så det er bare om at prøve det af.”
Hvad er det mest udfordrende ved dit job?
”Det er alt det praktiske, når patienterne vælter ind på akutafdelingen. Hvor gør vi af dem? Har vi personalet til at passe dem? Er der nogle, som skal overflyttes til andre steder? Vi har siden sidste efterår virkelig fået mange børn ind. Jeg tror, det er en stor årgang. Der er mange fødsler, og når mange føder, får vi også flere på neonatalafsnittet.”
Hvad kan holde dig vågen om natten?
”Ikke noget. Men som det første om morgenen kan jeg tænke, hvordan det går med en bestemt familie. Mon vi stadig har ham eller hende? Folk er måske indlagt i tre-fire måneder, så vi lærer virkelig hinanden at kende på godt og ondt.”
Hvad er du mest stolt af i din karriere?
”At jeg efter 20 år i faget efterhånden kan begynde at betragte mig selv som en god sygeplejerske. Jeg har en erfaring, som gør, at jeg finder ro i tingene, samtidig med at jeg udvikler mig med alt det nye, der sker.”
Hvis du kunne ændre en ting i sundhedsvæsenet, hvad skulle det så være?
”Det føles indimellem, som om man prøver at genopfinde den dybe tallerken her i landet. Det kan f.eks. handle om arbejdsgange eller nye tiltag, hvor jeg nogle gange tænker: ”Hallo! Prøv at se på, hvad man gør i andre lande. Mon ikke de har erfaringer, vi kan bruge?” Nu er jeg jo hollænder, og Holland vil være et oplagt sted at kigge hen. Der er en tendens til at tro, at vi selv er bedst til det hele, og det er jeg ikke sikker på, vi er.”
Hvor ser du dig selv om fem år?
”Jeg er rigtig glad for at være på neonatalafdelingen, så jeg kan slet ikke forestille mig, at jeg ikke også er her om fem år.”
Hvordan tror du, at sygeplejen vil udvikle sig de næste 10 år?
”Jeg tænker, der kommer flere og flere effektiviseringskrav og mere og mere dokumentation, selv om jeg ikke håber det. Det er trods alt ude hos patienterne, vi helst skal være, og jeg tog i hvert fald ikke min uddannelse for at sidde bag en computer.
Martine Van Den Hunk er 49 år og sygeplejerske på neonatalafsnit 12-13, Aalborg Universitetshospital Nord.