Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Fuldt fortjent: Det rammer en for livet

En lukningstruet arbejdsplads betød for en kort stund, at Hanne Elise Hansen lagde sygeplejen på hylden. Hun blev ramt af stress, men et nyt job hjalp hende til at overvinde den.

Sygeplejersken 2017 nr. 10, s. 51

Af:

Diana Mammen, journalist

Hanne Elise Hansen
Det var en ære at modtage Dronningens fortjenstmedalje, synes Hanne Elise Hansen, som i 1976 startede på Svendborg Sygeplejeskole og i foråret 1980 dimitterede sammen med resten af hold B.
Foto: Nils Lund Pedersen
Hanne Elise Hansen bor på Langeland, og det var også her, hun i 22 år arbejdede på Rudkøbing Sygehus. Først på en kirurgisk afdeling og dernæst som afdelingssygeplejerske på en medicinsk afdeling. Men det lille øsygehus var lukningstruet, og det gik ud over de ansatte. 

”Jeg havde tit dårlig samvittighed over ikke at nå det, man skulle. Som afdelingssygeplejerske spekulerede jeg også på, hvordan jeg skulle finde personale og bevare motivationen og arbejdsglæden i en afdeling, som var ved at lukke ned,” fortæller Hanne Elise Hansen, som i 2002 blev ramt af stress. 

Frisk start i Svendborg

To langvarige sygeperioder fik Hanne Elise Hansen til at tænke over, om hun i stedet skulle blive zoneterapeut. Men et nyt job blev løsningen. ”Jeg overvejede, om jeg ikke længere skulle være sygeplejerske, for jeg tænkte, at jeg ikke kunne klare mere. Men det kunne jeg heldigvis, da jeg fik en ny stilling,” fortæller Hanne Elise Hansen, som lod et karriereskift blive ved tanken. For på Svendborg Sygehus’ dialyseafdeling genvandt hun sin arbejdsglæde takket være gode kollegaer og ordentlig tid til sit arbejde. ”Jeg blev taget godt imod, og det var rart at være der. På dialyseafdelingen var der en helt anden ro, og tiden tillod, at man kunne gøre sit job så godt som muligt. Så det var tilfredsstillende at nå sine arbejdsopgaver hver dag,” fortæller Hanne Elise Hansen om sit jobskifte. Også forholdet til patienterne er et lyspunkt i karrieren, når Hanne Elise Hansen tænker tilbage. ”I dialysen har man en meget tæt kontakt til sine patienter, de kommer jo tre gange om ugen i årevis.”

Ikke bange for at tale om det

Gennemsnitslevealderen for patienter med nyresvigt er fem år. Så selvom det især er det tætte bånd til patienterne, Hanne Elise Hansen husker som det gode ved sin tid som sygeplejerske, så har det også ført hårde samtaler med sig. Men dem har hun aldrig været bange for at tage. ”Der er rigtig mange nyrepatienter, der dør, hvis de ikke bliver transplanteret. Få patienter ønsker også at stoppe behandlingen, og så dør de efter 2-3 uger, så det er nogle alvorlige samtaler at have med dem,” fortæller Hanne Elise Hansen, der heller aldrig har været bange for at tale om sin tid med stress. ”Det har påvirket mig meget, når jeg har set andre blive ramt af stress, for det rammer en for livet,” fortæller Hanne Elise Hansen, som til trods for en til tider presset og stresset tid som sygeplejerske aldrig har fortrudt sit valg af profession. ”Jeg ville vælge det igen, hvis jeg skulle,” slutter hun. 

ikon-fuldt-fortjent

Fuldt fortjent

Her på siden kan du møde en sygeplejerske, som netop har modtaget Dronningens fortjenstmedalje i sølv. Medaljen kan tildeles personer, som har gjort en fortjenstfuld indsats og uafbrudt har været ansat inden for den samme offentlige myndighed i mindst 40 år. Det er arbejdsgiveren for den kvalificerede medarbejder, som kan indstille til medaljen.