Sygeplejersken
Fuldt fortjent: Jeg siger ja til faget, men nej til betingelserne
Laila Frederiksen kan se tilbage på et arbejdsliv med ansvar for de nyansatte og studerende, hvor hendes fokus har været på kompetenceudvikling. Men det er hun bange for, at der i fremtiden ikke bliver tid til.
Sygeplejersken 2017 nr. 11, s. 57
Af:
Diana Mammen, journalist
Som klinisk uddannelsesansvarlig og med ansvar for de nyansatte på operationsafdelingen på Slagelse Sygehus har Laila Frederiksen set det som sin fornemmeste opgave at sikre gode kompetencer hos både de færdiguddannede og studerende. ”I 1976, da jeg var nyuddannet, kunne man ikke læse sig til procedurerne, og man holdt viden for sig selv i f.eks. små lommebøger,” siger Laila Frederiksen, som derfor besluttede sig for at indsamle implicit viden fra bl.a. de erfarne sygeplejersker. På den måde kunne man læse sig til og blive klogere på arbejdsgangen på en operationsafdeling.
”Procedurekortene udviklede sig til instrukser som eksempelvis hygiejne og adfærd. Før det havde alle sygehuse og afdelinger forskellige instrukser,” mindes Laila Frederiksen. Det blev også startskuddet til at tale om kompetencer.
Det ligger i kortene
Laila Frederiksen slår et slag for, at kompetencer er det vigtigste som sygeplejerske, og ikke mindst at man får tid til at udvikle dem. Derfor startede hun i samarbejde med kollegaer fra andre operationsafdelinger i regionen tilbage i 2007 det, der i dag er kendt som kompetencekort.
”Der er ni kort, man som nyansat skal igennem. De handler om alt fra etik, modtagelse af patienter og assistanceteknik. Kortene er med til at teste, hvordan sygeplejerskers viden og færdigheder er lig med deres kompetencer,” fortæller Laila Frederiksen, som nævner, at hun har været så privilegeret, at ledelsen og kolleger har givet hende tiden til at være med til at udvikle kortene. Det har ført nogle af de bedste oplevelser med sig:
”At se hvor nervøse sygeplejerskerne er, inden de skal besvare dem, men når de så har klaret kortene, så kan de slå flikflak ned ad gangene,” mindes Laila Frederiksen, som er stolt af, at kortene efterhånden bliver brugt i hele landet.
Sygeplejen, ja tak
Også de studerende har Laila Frederiksen villet sikre gode kompetencer. Men hun kan godt forstå, at praktikken kan virke skræmmende. Laila Frederiksen er bange for, at efterhånden som det skal gå hurtigere og hurtigere, så kommer kompetencerne under pres.
”Jeg har været med til at løfte kompetenceområdet, og uden kompetencer er der ingen kvalificeret sygepleje,” fortæller Laila Frederiksen og tilføjer, at hun til hver en tid ville vælge at blive sygeplejerske igen. Men:
”Jeg siger ja til faget, men nej til betingelserne, som de er i dag.”