Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Skiftedag: Det bedste er den store selvstændighed

Som sygeplejerske på onkologisk ambulatorium står Pia Langebæk Lütgen for kemobehandling af kræftpatienter. Hun er glad for at være tilbage i den patientnære sygepleje.

Sygeplejersken 2017 nr. 12, s. 74

Af:

Andreas Rasmussen, journlist

2017-12-skiftedag_pia-lutgen

"Jeg begyndte som basissygeplejerske på Abdominalcenter K på Bispebjerg, da jeg blev færdig i 2008. Derefter blev jeg sygeplejerske med klinisk specialfunktion, hvor jeg bl.a. arbejdede med oplæring af nye sygeplejersker og derfor ikke havde så meget patientkontakt. Samtidig har jeg taget specialuddannelsen i kræftsygepleje, og jeg kunne mærke, at jeg gerne ville i gang med at bruge flere af de kompetencer, jeg havde fået dér.

Pia Langebæk Lütgen, 33 år.

Nyt job: 1. juli. Ansat i onkologisk ambulatorium på Roskilde Sygehus, hvor hun giver kemoterapi til cancerpatienter.

Kom fra: Abdominalcenter K på Bispebjerg Hospital.

På abdominalcenteret så jeg kun patienterne i forbindelse med kirurgiske indgreb. Jeg ville gerne prøve andre sider af kræftbehandlingen, og så var onkologien jo oplagt.

Jeg kendte ingen på ambulatoriet i Roskilde, da jeg så jobopslaget, men sendte bare en almindelig ansøgning, kom til samtale og fik jobbet. Det var et meget traditionelt jobskifte.

Jeg er basissygeplejerske i ambulatoriet, hvor man i gennemsnit har seks patienter hver dag. Nogle af dem er her 30 minutter, andre er her fem-seks timer. Det afhænger af, hvilken type kemobehandling de skal have. Nogle af dem sover eller læser, mens andre snakker med os, deres pårørende eller andre patienter under behandlingen. De er normalt tre patienter samtidig, og mange af dem kan godt lide at snakke med de andre patienter om deres respektive kræftforløb.

Vi er en kombineret afdeling, hvor min halvdel hører hjemme i Roskilde, og den anden ligger i Næstved. Her er der patienter med kræft i lunger, bugspytkirtel, tyk- og endetarm og livmoder, og så har Næstved en række af de andre sygdomsgrupper.

Nogle af patienterne er her for at få kemoterapi før eller efter en operation, mens andre får det som livsforlængende behandling. Selvom patienterne kun er her et par timer, kan man følge med i deres liv og sygdomsforløb, fordi de kommer igen ofte og man derfor snakker løbende med dem. Det giver vigtige erfaringer, som man tager med til de næste patienter.

Vi tilstræber, at de altid møder de samme sygeplejersker, når de kommer, selvom det kan være svært, når der er ferie eller undervisning på grund af Sundhedsplatformen.

Det er et lille afsnit, hvor der ikke er så mange ansatte. Jeg kan godt lide, at man kender alle sine kollegaer, og at afdelingssygeplejersken kender alle sine sygeplejersker.

Det bedste ved jobbet, der samtidig er den største udfordring, er, at man er meget selvstændig i sit arbejde. Lægerne ordinerer behandlingen dagen inden på baggrund af blodprøver, men ser ikke patienterne på behandlingsdagen. Når de kommer, er det derfor os, der skal vurdere, om de skal behandles eller f.eks. reduceres i dosis, hvis der har været bivirkninger.

Det er fedt med det store ansvar, hvor man får lov til at bruge alle sine sygeplejefaglige kompetencer."