Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Fortrydelser, der trætter

På mit natbord, og anmeldelse bogen af 'De 5 ting døende fortryder mest'

Sygeplejersken 2017 nr. 2, s. 43

Af:

Redaktionen

5ting

Bronnie Ware
De 5 ting døende fortryder mest
- Hvordan mit liv blev forvandlet af samværet med døende
Pressto 2017
320 sider – 299 kr.

”En bog, der kan ændre dit liv”. Sådan lyder det på bagsideteksten, og jeg må sige, at de mange påstande om bogens dybe betydning for både Bronnie og millioner af andre mennesker meget hurtigt blev pinsomme for mig. Bogen indeholder vældigt detaljerede erindringer, hvor forfatteren altid ler højt eller smiler så meget, at ”mit ansigt gjorde ondt” og i tilgift nyder det smukke vejr.

De fem ting, døende fortryder mest, er fremkommet gennem forfatterens arbejde med mennesker i palliativ behandling, og de fem fortrydelser får mæle gennem hver sin case, hvor forfatteren ofte virker som forløser, katalysator eller terapeut, hvilket hun altså ikke er. Hun er singer-songwriter, underviser i sangskrivning og er nu desuden forfatter. Men hun skulle have skrevet til skrivebordsskuffen. Teksten er ofte sentimental, og forfatteren nærer et slet skjult ønske om at være helten i de syges sidste del af livet.

Fortrydelserne er enkle bud på, hvordan et godt liv kan skrues sammen, hvis man vender dem til ønsker for nutiden: Vær tro mod dig selv, lad være med at arbejde for meget, fortæl, hvad du føler, hold kontakt med dine venner, og forsøg at være lykkelig.

De fem måger mod en blå himmel, der pryder forsiden, lover frihed og overblik, men hos mig fremkaldte bogen blot en udtalt træthedsfornemmelse.

Af Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør, Sygeplejersken.

Bent Hansen

{ På mit natbord }Tillid skal gennemsyre sundhedsvæsenet

Hvad læser du lige nu?
””Alfabethuset” af Jussi Adler-Olsen."

Hvordan har de inspireret dig?
”Jussi Adler-Olsen kobler det historiske med problemstillinger i psykiatrien. Bogen beskriver bl.a. den måde, man drev forsøg på med manglende respekt for mennesker. Medicinering bliver misbrugt, og virkningen heraf er skræmmende. Bogen giver spænding og samtidig mulighed for at koble fra.”

Hvilken bog burde alle sygeplejersker læse – og hvorfor?
””Tillid” af Gert Tinggaard Svendsen. Professoren skriver om begrebet tillid. Det er det, der skal gennemsyre en så stor organisation og et så stort netværk som sundhedsvæsenet. Ellers er den rette arbejdstilfredshed og kvalitet for patienten ikke til stede.”

Hvilken bog fik du aldrig læst helt til ende?
””De velvillige” af Jonathan Littell. Bogen handler om en meget kulturel og veluddannet SS-officer. Om, hvordan han bliver gjort til en dræber og henretter jøder og andre bagved østfronten. Bogen er på 850 sider, men jeg stoppede omkring side 270. Det var simpelthen for barsk og bestialsk." 

Bent Hansen, Formand for Danske Regioner.