Sygeplejersken
Kig ind i fremtidens intensivterapi
Kort nyt om bøger og anmeldelse af 'Sygepleje på intensiv'.
Sygeplejersken 2017 nr. 2, s. 44
Af:
Redaktionen
Bogen beskriver intensivafdelingen og udvalgte emner inden for intensiv sygepleje i Danmark. Intensiv terapi er i rivende udvikling med flere paradigmeskift. Især reduktion af sedering til patienter i respirator har medført øget fokus på delirium, pårørende, kommunikation, søvn og mobilisering. Disse emner belyses med baggrund i den nyeste forskning.
Fokus er rettet mod sygeplejen, og forfatterne formår at komme detaljeret omkring mange vinkler. F.eks. at intensivpatienters overskyggende følelser er tørst og træthed, at pårørendes ønsker til inddragelse kan ændre sig undervejs i forløbet, at personalet naturligt kan blive uenige om besøgstider, og at søvnens rebound-effekt kan afhjælpes med et langt middagshvil. Kapitlet vedrørende organdonation beskriver, hvordan intensivsygeplejersken må kende de fysiologiske mekanismer ved inkarceration (nedklemning af dele af hjernen) for at kunne være på forkant med situationen. Det foreslås at inddrage de pårørende i teknologien, så de ikke føler sig fremmedgjorte på intensivafdelingen.
Bogen er overskueligt opbygget, og hvert kapitel afsluttes med ”Hovedpointer”. Den henvender sig til både nye og erfarne. De erfarne vil især finde sidste kapitel interessant. Her gives et spændende kig ind i fremtidens intensivterapi, hvor det tydeliggøres, at der er behov for prioritering, og at fokus må rettes mod patientens livskvalitet og overlevelse på lang sigt.
Jeg kan varmt anbefale bogen, da forfatterne til fulde opnår at give et indblik i den nyeste viden og inspirere til den daglige sygepleje på intensiv.
Af Birthe Husted Nielsen, udviklingssygeplejerske, MHH, Intensiv terapi afsnit, Regionshospitalet Herning.
{ Kort nyt om bøger }
Søren Boy Skjold
Skriv artikler
Ajour 2016
96 sider – 98 kr.
En ganske lille og tilgængelig bog med strukturerede råd om at gå systematisk til skriveprocessen fra den første idé til den færdige artikel. En fagbog på flere hundrede sider kan være fin og nødvendig, men her er hjælpen velformidlet og til at tygge igennem på en time eller halvanden. Bogen beskriver alle nødvendige trin i artikelskrivning: bl.a. målgruppe, artikeltyper, vinkel og nyhedskriterier. Den er en del af serien ”De små grå”, der også rummer andre hjælpsomme bøger om at skrive, blive hørt og sætte kommaer.
Kit Stender Petersen og Ditte Dalum Christoffersen
God stil i professionsopgaver – en grundbog
Hans Reitzels Forlag 2017
157 sider – 200 kr.
Dette er en ganske udmærket og kort bog om et emne, der er skrevet store, tunge værker om. Men studerende er forskellige, så det er godt, at bøgerne også er det. Teksten gør ikke bogen til en læseletbog, men der findes f.eks. billeddannende udtryk som ”Peter Plys-afsnit”, som meget tydeligt forklarer fordelene ved at skrive en kort introduktion til hvert kapitel. Derudover gør bogen rede for det sædvanlige. Problemformulering, opgavetyper, videnskabsteori, analyse osv. Den indeholder mange eksempler. Målgruppen er studerende, som f.eks. skal skrive bachelorprojekt.
Peter Thybo
Det dobbelte KRAM -Et tværfagligt arbejdsgrundlag for mental sundhed, helbred og trivsel
Hans Reitzel 2016
216 sider – 300 kr.
KRAM er alle sygeplejersker vel bekendt med, men det dobbelte KRAM, hvad er det? Dobbeltheden indkredser den mentale sundhed og består af Kompetencer, Relationer, Accept og Mestring. Dette KRAM er knyttet til de mange mennesker, der er påvirkede af stress, depression, angst m.m. Udgangspunktet er salutogenese, altså årsager til sundhed, dvs. hvad der gør os robuste, mentalt sunde og i stand til at genvinde balancen efter modstand og belastning. Bogen kommer vidt omkring, og hensigten er at støtte mennesker i at leve livet så godt, som det nu kan lade sig gøre – med lyst til at stå op om morgenen, gerne med et så godt helbred som muligt. Sundhed ses som en dynamisk ressource med fokus på psykisk modstandskraft, livsmod, livsglæde og handlekraft i et meningsfyldt og sammenhængende liv. Absolut et appetitvækkende og brugbart opslagsværk.