Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Undskyld, men hvor ligger det fjerne sundhedsvæsen?

Anmeldelse af lærebogen 'Det nære sundhedsvæsen – perspektiver på samfundsudvikling og møder mellem mennesker'.

Sygeplejersken 2017 nr. 2, s. 42

Af:

Redaktionen

Det nære sundhedsvæsen

Stinne Glasdam og Jette Westenholz Jørgensen (red.)
Det nære sundhedsvæsen – perspektiver på samfundsudvikling og møder mellem mennesker
Munksgaard 2016
261 sider – 300 kr.

Ny lærebog med fremstillinger af aktuelle temaer og udfordringer i ”det nære sundhedsvæsen”. Bogens redaktører beskriver opkomsten af termen ”det nære sundhedsvæsen” og ironiserer tørt over endnu en retorisk nyskabelse til beskrivelse af den kommunale og lavt specialiserede del af sundhedsvæsenet. 

Bogen indeholder korte kapitler, de fleste er baseret på forfatternes egen forskning. Kapitlerne har oversigtskarakter og inviterer til videre læsning og fordybelse. Det er særligt human- og samfundsvidenskabelige traditioner, der ligger til grund for forfatternes tilgange, så bogen kan ses i forlængelse af tilsvarende udgivelser på det skandinaviske lærebogsmarked.

De fleste kapitler indeholder nuancerede fremstillinger af aktuelle temaer og problemstillinger fra den kommunale del af sundhedsvæsenet. Her fremanalyseres dilemmaer, konfliktende opfattelser og perspektiver, og det tjener til redaktionens ros, at man har bestræbt sig på at fastholde den distancerede og analytiske tone i bogen. Der er plads til kompleksitet og konfliktstof, og i de fleste kapitler har man klogeligt valgt at nedtone de mere normative og moraliserende tilgange, som traditionelt får rigelig spalteplads i tilsvarende lærebøger. I det perspektiv stiller bogen krav til læseren og understøtter nysgerrighed og kritisk tænkning.

Der er stærke kapitler, som udforsker dimensioner af krop og hjemlighed. Personlig hygiejne undersøges i krydsfeltet mellem intimitet og afstandsskabende strategier, og der er nuancerede beskrivelser af hjem som arena for tilbagetrækning og hjemlighed eller for behandling og arbejde. Bogen indeholder interessante pointer og nye perspektiver, her skal blot fremhæves, at medicinindtagelse og -administration kan beskrives som katalysator for sociale relationer. I den mere kritiske boldgade underkastes nyere politiske plusord som ”brugerinddragelse” og ”aktiv aldring” skeptisk diskursteoretisk granskning, og mere klassiske konstruktioner som f.eks. ”egenomsorg” og ”jeg-støtte” udsættes for kritisk gennemlysning.

Flere kapitler indledes med historiske oversigter, som skitserer nuancer i fremvæksten af den danske velfærdsstat, demografiske ændringer, kommunalreformer og strukturreform. Karakteristika ved New Public Management, styringsteknologier som BUM og Fælles Sprog beskrives i flere af bogens kapitler. Redaktionen har tilsyneladende prioriteret, at hvert kapitel kan læses selvstændigt, mod til gengæld at acceptere, at bogen indeholder gentagelser.

Ambitionen med bogen er at henvende sig til en bred læserskare på bl.a. bachelor- og diplomniveau inden for det social- og sundhedsfaglige område. Niveaumæssigt rammer bogen plet, men i mange kapitler anlægges traditionelle, sygeplejefaglige perspektiver på den kommunale del af sundhedsvæsenet, idet der overvejede stilles skarpt på tematikker knyttet til sundhedspleje, hjemmepleje og hjemmesygepleje. Her lever bogen næppe op til ambitionen om at appellere til f.eks. socialrådgivere og fysio- og ergoterapeuter.

Af Niels Sandholm Larsen, lektor, ph.d., Institut for Sygepleje, Professionshøjskolen Metropol.