Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Kunst, der stimulerer patienter, pårørende og personale

'På mit natbord' og anmeldelse af bogen 'Elisabeth-freskerne'

Sygeplejersken 2017 nr. 3, s. 47

Af:

Redaktionen

2017-3-elisabeth-freskerne

Dorthe Aagesen og Synne Garff

Elisabeth-freskerne
Jais Nielsens udsmykning til Sankt Elisabeth Søstrenes Hospital

Standberg Publishing i samarbejde med Ny Carlsbergfondet 2016

160 sider – 249,95 kr.

Der er skåret voldsomt i kunstpuljen til landets supersygehuse, men på årets første dag modtager jeg en usædvanlig smuk bog om netop kunst.

For 90 år siden arbejdede maleren og keramikeren Jais Nielsen på Sankt Elisabeth Hospital i København i syv år for at skildre den hellige Elisabeth af Thüringens liv og gerninger. Danmarks næststørste freskomaleri på godt 300 kvadratmeter, der følger et treetagers højt trappeforløb, blev resultatet. Maleriet er de sidste år blevet gennemrestaureret.

Kronen på værket er bogen her, der billedrigt og elegant skildrer Elisabeths dramatiske, intense og korte liv. Hun blev inspiration til nonneordenen Sankt Elisabeth Søstrene. Desuden beskrives Jais Nielsens krævende arbejde med værket, der opstod ud fra et ønske om at virke opbyggende på både syge og besøgende.

Udover at nyde bogen kan den inspirere til fremtidige udsmykninger på vores hospitaler og institutioner. Forskning viser, at det styrker menneskets mentale og fysiske velvære at være i omgivelser, der er visuelt betagende, livsbekræftende og smukke.

I dag er Sankt Elisabeth Hospital blevet til Amager Hospital og en del af Region Hovedstadens Psykiatri. Det er godt at vide, at psykiatriske patienter, pårørende og personale kan stimuleres af Jais Nielsens værk, og at vi andre kan kigge forbi på Hans Bogbinders Allé og opleve det.

Af Jorit Tellervo, sygeplejefaglig udviklingskonsulent.

 

2017-3-helle-adolfsen

{ På mit natbord } De svære valg, vi skal træffe

Hvad læser du lige nu?
"Jeg har altid gang i flere bøger samtidig. Lige nu f.eks. "Ståsteder" af Svend Brinkmann, en spændende kulturrejsebog om Paris, og "At være dødelig" af Atul Gawande, en amerikansk læge og forfatter. Det er en fortræffelig bog om livsforlængelse og livskvalitet."

Hvordan har den inspireret dig?
"Atul Gawandes bog giver inspiration til, hvordan vi kan give folk en værdig afslutning på livet. Det er relevant for alle – patienter, pårørende og os sygeplejersker, der har med mennesker at gøre. Langt de fleste vil helst dø hjemme, men ofte dør de på sygehuset, og det er måske ikke det rareste sted at tilbringe sin sidste tid. Bogen handler om de svære valg, vi skal træffe, og opfordrer til, at vi tør tale om tingene."

Hvilken bog burde alle sygeplejersker læse – og hvorfor?
"At være dødelig". Emnet er vigtigt, og på vores sygehus har vi indkøbt 60 eksemplarer, som går på omgang på alle vores afdelinger. Den giver sygeplejersker, ja alle faggrupper, input til, hvordan den sidste tid kan blive en god tid for den døende."

Hvilken bog har du læst flest gange – og hvorfor?
"Jeg læser kun en bog én gang, men jeg læser alle bøger af Leif Davidsen, fordi de er spændende."

Helle Adolfsen, Sygeplejefaglig direktør på Lillebælt sygehus.