Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Forsøgene spreder sig til hele landet

Rundt om på de danske hospitaler er man i fuld gang med at udvikle nye styringsformer. En række afdelinger er blevet undtaget aktivitetsbaseret takststyring for at afprøve styring efter, hvad der giver ’værdi’ for patienterne.

Sygeplejersken 2017 nr. 4, s. 32-33

Af:

Britt Lindemann, journalist,

Susanne Bloch Kjeldsen, journalist

2017-4-danmarkskort

Region Nordjylland

Region Nordjylland tester en afregningsmodel, som skal understøtte værdibaseret styring i forhold til hofte- og knæalloplastikker. 

Region Midtjylland

I 2014 blev ni afdelinger i Region Midtjylland fritaget fra styring efter DRG-takst, i første omgang var der tale om et treårigt projekt ”Ny Styring i et Patientperspektiv”, men i 2016 besluttede regionen at afskaffe al takststyring og gøre projekterne permanente.

De ni afdelinger er: 
·    Aarhus Universitetshospital: Neurologisk afdeling, Neurokirurgisk afdeling, Øre-Næse-Halsafdelingen, Øjenafdelingen og Tand-Mund- og Kæbekirurgisk Afdeling. 
·    Regionshospitalet Horsens: Medicinsk afdeling.
·    Hospitalsenheden Vest: Akutafdelingen.
·    Regionshospitalet Randers: Ortopædkirurgisk afdeling.
·    Hospitalsenheden Midt: Diagnostisk Center.

Region Syddanmark

Rygcenter Syddanmark afprøver alternativ økonomisk styring på Rygcenter Syddanmark.

Region Sjælland

Holbæk Sygehus har med projektet ”Samme dag under samme tag” skabt et medicinsk fællesambulatorium, hvor patienterne bliver indkaldt til tjek for sygdommene på én og samme dag. Projektet skal udbredes til de tre akutsygehuse i Køge, Nykøbing F. og Slagelse samt de to specialsygehuse i Roskilde og Næstved.

Region Sjælland afprøver alternativ økonomisk styring med projekt ”Værdi for borgeren”, som omfatter somatiske og psykiatriske patienter i regionen. 

Region Hovedstaden

Bornholms Hospital og Rigshospitalets Hjertecenter er udvalgt af regionsrådet til at gennemføre et treårigt projekt med værdibaseret styring.  

På Bornholm er indsatserne:
·    Fælles og fleksible ambulatorier inspireret af modellen på Holbæk Sygehus
·    Ny visitationsform for akutte patienter
·    Fælles ansvar for indlæggelse og udskrivelse mellem hospital, kommune og praksis Patientrapporterede oplysninger (PRO-data)
·    Bedre bestilling og brug af diagnostik 
·    Bedre overblik over, hvad der skal ske og hvornår, herunder daglige aktiviteter, stuegang og udskrivelse
·    Bedre fysiske rammer
·    Følg patientens præference i den sidste levetid.

Nationalt eksperiment

I 2016 besluttede Danske Regioner at igangsætte fem forsøg med såkaldt værdibaseret styring i forhold til fem forskellige patientgrupper – ét forsøg i hver af de fem regioner. Patientgrupper er udvalgt på baggrund af en analyse af, hvor potentialet er størst for udvikling af værdibaseret styring:
·    Nordjylland: Operation for kunstige hofter og knæ
·    Midtjylland: Blodprop eller blødning i hjernen
·    Syddanmark: Prostatakræft
·    Sjælland: Epilepsi
·    Hovedstaden: Angst og depression

2017-4-tema-sort

TEMA: DET NYE SORT, I FLERE NUANCER

Værdibaseret styring er den nye åbenbaring for fremtidens sundhedsvæsen. Nu skal det handle om at give den behandling, der giver mest ’værdi’ for patienten. Sådan lyder visionen fra regionerne, der har sat gang i forsøg over hele Danmark. Men den nye styring stritter i mange retninger, og der mangler evidens på området. Sundhedsforskere siger, at der er lang vej igen, og advarer mod at tro, at alle problemer bliver løst med det nye styringsværktøj. Dansk Sygeplejeråd frygter, at faggrænser og sygeplejefaglige kompetencer kommer under pres.