Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Anmeldelser

Sygeplejersken 2017 nr. 5, s. 48-50

Af:

Redaktionen

Til den, som ønsker en akademisk videreuddannelse

2017-5-anmeldelse-god_videreuddannelse

Erik Laursen og Nikolaj Stegeager (red.)
God videreuddannelse
Samfundslitteratur 2016
158 sider – 259 kr. (vejl.)

Vi har bøger om voksenuddannelse, vi har bøger om opgaveskrivning, og vi har bøger om den gode læring, men vi har ikke før haft bøger med fokus på de færdiguddannede, som ønsker at udvide deres horisont gennem videreuddannelse. Her er sådan en bog direkte rettet mod den akademiske videreuddannelse. Intentionen er at afdække, hvordan viden fra en abstrakt, akademisk videreuddannelse kan overføres til en konkret, arbejdsrelateret praksis, samt hvordan den studerendes praksiserfaring kan tages med og dermed indgå i det akademiske uddannelsesforløb.

Først præsenteres det teoretiske omdrejningspunkt for denne dualitet, transferbegrebet, ved gennemgang af teorier om læring og læringsformer samt begrebet transfer og forskning indenfor dette begreb.

Der peges på projekt- og problemorienteret undervisning som en væsentlig læringsform, når transferbegrebets dualitet skal tilgodeses. Projektarbejdsformen bliver gennemgået, vel at mærke ikke som en ”pas dig selv-pædagogik”, men som en dybdegående, afdækkende udforskning baseret på samarbejde.

Derefter rettes fokus mod den studerende. Det beskrives, hvilke væsentlige overvejelser man skal gøre sig, før man involverer sig i en akademisk videreuddannelse samt nødvendige refleksioner over, hvordan man får tilgodeset såvel arbejds- og studieliv som privatliv.

Når man som en person med en robust fagidentitet og et familiemæssigt etableret netværk begynder på en akademisk videreuddannelse, træder man ind i en tilværelse, hvor man pludselig ikke uden videre har styr på, hvordan tingene fungerer, man er endnu en gang nybegynder. Bogen beskriver, hvordan man med selviagttagelse og selvdistancering kan overvinde dette omvendte praksischok.

Hvordan kan man som studerende på en akademisk videreuddannelse konkret arbejde med at koble egen praksis og uddannelse? Spørgsmålet besvares ved at beskrive forskellige traditioner indenfor aktionsforskning og aktionslæring og nævne eksempler på, hvordan aktionsforskning og aktionslæring kan anvendes i praksis.

Bogens forfattere kommer ind på, hvad den studerende skal være opmærksom på, når denne i samarbejde med arbejdsgiver ønsker at aftale et uddannelsesforløb. Her ses på arbejdsgiverens motiv for at investere i et akademisk videreuddannelsesforløb, og hvordan uddannelse og praksis adskiller sig fra hinanden. Der gives eksempler på, hvordan studerende og praktik kan tage de udfordringer op, der opstår, når den studerende vender tilbage efter endt uddannelse, herunder fordelen ved at inddrage lederen aktivt i læreprocessen.

Det afsluttende kapitel går i dybden med, hvordan en akademisk videreuddannelse kan resultere i en udvikling af identiteten, og hvordan den studerende bliver bevidst om denne udvikling.

Bogen er et must for enhver, der vil begive sig ud i den akademiske videreuddannelses ukendte land. Men den bør også stå i reolen hos den arbejdsgiver, som ønsker at belønne en medarbejder med muligheden for en akademisk videreuddannelse.

Af Jens Bydam, sygeplejerske, cand.phil.


Musik fra en patientverden, der svinder ind

2017-5-anmeldelse-lilje

Inge Rosenberg og Leif Rasmussen
Smukke Lilje 
Sankt Maria Hospice 2016

CD med 12 numre, 112,50 kr.  
Fås gennem Sankt Maria Hospice, iTunes, Amazon og Google Play.

Hvordan lyder mødet mellem den palliative patient og sygeplejersken i sang og musik? ”Smukke Lilje”, en nyudgivet CD fra Sankt Maria Hospice, giver et bud. Bag teksterne står en hospicesygeplejerske, og musikken står musikterapeuten fra hospice for. På CD-coveret udfoldes en smuk lilje, der skaber forventning om klassisk new age-musik, så jeg bliver overrasket, da pop og blød rock strømmer ud af højtalerne. Sangene fortæller om de sidste timers nærvær ved sygesengen og rummer fortvivlelse, taknemmelighed, håbløshed, vrede, forsoning og lindring fra en patientverden, der svinder ind.

Sankt Maria Hospice er flyttet fra by til land, så solsorten, ræven og blomsterdamen får også stemme. En stor gruppe sangere og musikere står bag den iørefaldende dansktop-beslægtede musik, som er iblandet rock, swing, gospel og blues. Den pompøse musik fra orgel, strenge- og blæseinstrumenter trænger i flere arrangementer teksten i baggrunden, og jeg savner, at den ambivalens, patienter ved livets afslutning ofte befinder sig i, fremstår tydeligere i tekst og toner. De seneste års forskning har skærpet vores opmærksomhed på, at musik har stor sundhedsmæssig værdi. Aktuelt har sundhedspersonale og komponister været samlet i en ny tænketank for at udvikle sundhedsfremmende musik, hvilket også er ønsket med denne CD.

Af Jorit Tellervo, sygeplejerske, konsulent.


Garanti for gode diskussioner i praksis

2017-5-anmeldelse-miljoe

Lars Rasborg
Miljøterapi med børn og unge, 3. udgave
Akademisk Forlag 2016
320 sider – 299 kr.

Bogen giver en vellykket indføring i arbejdet i det miljøterapeutiske felt og i forståelsen af arbejdet med udsatte børn og unge, hvilket bl.a. skyldes udvidelsen med nye kapitler. 

Lars Rasborg leverer en fin gennemgang af nogle af de miljøterapeutiske grundbegreber, især spejling og jeg-støtte. Bogen er praksisnær og nem at anvende og diskutere med baggrund i egen praksis. Den fremstår troværdig, bl.a. fordi den er understøttet af solid udviklings- og tilknytningsteori og pga. de mange eksempler og cases, forfatteren anvender. De vidner om Lars Rasborgs store praksiserfaring.  

Forfatterens gennemgang og diskussion i bl.a. det nye kapitel om børnepsykiatriske diagnoser kan med garanti skabe gode diskussioner i praksis. Det forudsætter dog, at læseren har en forståelse af diagnosesystemet. Bogen forsøger at bygge bro mellem den biologiske og dynamiske forståelse, og det er i bund og grund, tænker jeg, en påmindelse om at tænke langt mere i arv og miljø som faktorer, der gensidigt påvirker hinanden.

Bogen er skrevet i et godt, flydende sprog med en faglig dybde, som på en nem og ligetil måde giver en rigtig god forståelse for det miljøterapeutiske og krævende arbejde med udsatte børn og unge, hvad enten man er studerende, nyansat eller erfaren. 

Af Pernille Hagbard, distriktssygeplejerske/SPS, Børne- og ungdomspsykiatrisk klinik 1, Roskilde.

 

Lad empirien tale uden teoretisk invasion 

2017-5-anmeldelse-hospice

Vibeke Østergaard Steenfeldt og Finn Thorbjørn Hansen (red.)
Hospice
Æstetik, eksistens og omsorg

Munksgaard 2017
300 sider – 350 kr.

Bogen er på mange måder en ventet bog i det palliative felt, og den præsenterer den aktive forskning, der har præget feltet de sidste 10 år. Forfatterne har forskellige faglige ståsteder, og det er en klar styrke for læseren, at empirien og teorien anskues med forskellige briller.

Redaktionen har bygget bogen op omkring fire temaer, der alle kredser om æstetik og det eksistentielle i bred forstand. Samtidig med at det er en styrke for bogen med de mange forfattere, er det også en mulig svaghed. Bogen egner sig bedst til, at man som læser dykker ned i ét af bogens fire hovedtemaer eller et konkret kapitel. Læser man bogen fra ende til anden, vil man opleve, at mange af teoretikerne går igen, og det kan virke forstyrrende.

Det giver også mere mening at anvende bogen på den måde, hvis man ser på den brede målgruppe, fra dem med interesse for feltet til uddannelsessøgende på alle niveauer samt politikere. De enkelte forfatteres vægtning af henholdsvis empiri og teori er varierende i en sådan grad, at det enkelte kapitel kan have meget varierende målgruppe.

Forfatternes præsentation af empirien er formidlet brugbart og giver næring til nye idéer og tanker, men nogle af forfatterne har været for ambitiøse med præsentation af teori. Der introduceres teorier i et omfang, så det ikke bliver inspirerende, men forstyrrende for læseren.

Alt i alt er det en inspirerende bog. Tanken om at samle forskningen i en fælles bog fungerer, men nogle af forfatterne kunne med fordel lade empirien tale med lidt mindre invasion af teori.

Af Marianne Holm Andersen, MEd in Adult Learning and Human Resource Development, Bestyrelsesformand for Fagligt Selskab for Palliationssygeplejersker, afdelingssygeplejerske, Hospice Sjælland.
 

{ Kort nyt om bøger }
 

Malene Gerd Petersen
Sondemad og flødeboller
En portrætbog om søskende til mennesker med handicap

Special-Pædagogisk Forlag 2017
168 sider – 262,50 kr.

15 personer fortæller om forskellige sider af livet med en broder eller søster med et handicap. Det kan være Downs syndrom, infantil autisme, ADHD eller et mere sjældent handicap som f.eks. Retts syndrom. De 15 beskriver hverdagslivet i familien, hvad de lærer af at være tæt på et handicappet menneske, hvordan tålmodigheden kan slippe op, men også hvordan loyaliteten vejer tungt, når omverdenen ikke magter at forstå den handicappede. De fleste af de handicappede søskende bor hjemme, og hjælpere er derfor en del af familielivet. Som voksne flytter de handicappede ofte, men båndene til søskende og familie er fortsat stærke. 
Bogen er afgjort en god idé, de 15 hovedpersoner er åbne om både positive og negative sider af familielivet, og dermed kan de hjælpe andre familier og særligt søskende i lignende situationer. Fotografierne kan man godt blive optaget af, de fortæller deres egne historier. 


Thorkild Olsen
Eksemplariske samtaler
Villighed – Venlighed – Virkning

Forlag Venire 2016
95 sider – 175 kr. plus forsendelse

En ganske lille bog, specielt når de to rosende forord og den rosende Exit (efterskrift) trækkes fra. Illustrationerne er udført af Carl Quist Møller (ham med bl.a. Jungledyret Hugo), og der er dyr på de fleste. F.eks. katten, som spørger en kollega-kat: Hvordan gik din MUS-samtale? Svaret lyder mmm. Men bogen er sludrevorn, synes jeg. Der er intet som helst galt med de tre nøgleord Villighed – Venlighed – Virkning, men du-formen irriterer, og hovedbudskaberne er længe undervejs og godt pakket ind. Der er ikke megen hjælp at hente i den fikst formulerede indholdsfortegnelse, hvor de udtryk, der nævnes på flappen af bogen, ikke kan genfindes; Plotbox og Vil-Kan-Skal modellen, f.eks.
Jeg vil gerne være venlig: Bogen gør i hvert fald tre læsere glade, kan jeg se på bagsiden, men jeg er ikke nummer fire.


Tim Parks
På sporet af Italien
Med tog fra Milano til Palermo

342 sider – 199,95 kr. 

Forfatteren har boet i Italien i mere end 30 år, han underviser i litteratur på universitetet i Milano, og så kan han lide at iagttage livet – i dette tilfælde ombord på et tog og på en færge. Parks vil til Sicilien, for så langt mod syd har han aldrig været. Bogen er forstyrrende morsom, det kan min kollega ved siden af skrive under på, når jeg læser højt af udvalgte passager. Der er mange skøre eksempler på, hvordan italienerne løser dagligdags problemer, f.eks. med skiltning af togafgange, tog der slet ikke afgår, og i tillæg den ene vidunderlige anekdote efter den anden.   
Bogen er en del af C&K’s rejsebibliotek, som det er en god idé at tjekke ud til inspiration før og under sommerferien. Biblioteket bliver suppleret med nye udgivelser i april og maj. 


Kort Nyt af Jette Bagh, fagredaktør på Sygelejersken