Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Skiftedag: Jeg står over for etiske dilemmaer

Susan Rie Larsen bliver jævnligt konfronteret med nogle af livets store spørgsmål. F.eks. da hun stod over for det etiske dilemma, om det er i orden at få foretaget en abort på den anden side af abortgrænsen, hvis kvinden har svære mentale problemer?

Sygeplejersken 2017 nr. 7, s. 66

Af:

Laura Elisabeth Lind, journalist

2017-7-skiftedag-susan-rie-larsen

“Jeg savnede mere faglig sparring i jobbet som hjemmesygeplejerske i aftenvagt – både med sygeplejersker og med læger. Så da jeg så den opslåede stilling her på Gynækologisk Sengeafsnit, var jeg hurtig til at søge stillingen. Jeg fik jobbet samme dag, som jeg var til samtale, og det har vist sig at være et fantastisk sted. Både fagligt og kollegialt, men også i forhold til afdelingslederens prioritering af at se patienten som et helt menneske. Vi ansatte følger, så vidt det er muligt, samme patient gennem et helt indlæggelsesforløb. Det giver god mening for os, da vi på den måde kan give en helhedsorienteret omsorg og pleje. Men det giver også patienten mere tryghed. Mine ambitioner med mit nye job er at dygtiggøre mig indenfor det nye felt – få nye kompetencer og udvide min horisont inden for sygeplejefaget og det gynækologiske område. Og min karriereplan er derfor at tilbringe de næste mange år på at blive en dygtigere sygeplejerske og blive tryg i de nye omgivelser på afdelingen.

Her kommer kvinder med en bred vifte af gynækologiske lidelser lige fra cyster i livmoderen, fibromer, smerter og infektion efter operation til blødninger og faretruende sygdomme som uterus-, cervix-, corpus- og ovariecancer. Vi har også kvinder med ekstrauterin graviditet og spontane eller provokerede aborter. Mit arbejde spænder bredt – lige fra grundlæggende sygepleje som hygiejne, ernæring og mobilisering efter operation til psykisk pleje og almindelig stuegang. Vi har en gynækologisk akutstue, og om aftenen er det os her på afdelingen, der tager os af patienter, som er henvist fra vagtlægen eller kommer med ambulance, fordi de f.eks. har voldsomme smerter eller kraftig blødning.

Som gynækologisk sygeplejerske står jeg også over for en del etiske dilemmaer. Vi modtager f.eks. kvinder, der er uønsket gravide, men som er kommet på den anden side af abortgrænsen, og de skal derfor have abortsamrådets tilladelse til at få abort. Som udgangspunkt er der god grund til, at vi ikke fratager et foster livet efter uge 12. Men omvendt kan man også argumentere for, at abort, i visse tilfælde, er bedste løsning – f.eks. når den gravide har svære mentale problemer. Her er mange store spørgsmål. Og svarene er ikke sort-hvide. Som sygeplejerske kan jeg kun guide dem til selv at træffe den beslutning, der er rigtig for dem selv.”