Sygeplejersken
Boganmeldelser
I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes bøgerne "Ledelse i sundhedsvæsenet - på hospitaler, i kommuner og i praksissektoren", "Glæden med skeden - alt du har brug for at vide om dit underliv", "Man skal ikke spørge" samt "Hvorfor hader han dig mor?"
Sygeplejersken 2018 nr. 1, s. 38-40
Af:
Redaktionen
Rundt om hele ledelsesfeltet
Glad og munter hyldest til kvindeligheden
Religiøs og iskold oversygeplejerske
Kaffe og demokratisk samtale
Birgitte Amtrup
Markus blev født for tidligt. En højtlæsningsbog om at være født for tidligt
Historia 2017, 50 sider –149,95 kr.
Signe og Thomas får et barn mange uger før termin. Billedbogen beskriver, hvordan de kommende forældre glæder sig til barnet, som de kalder Blop, men da han uventet og pludseligt vil til verden og bliver født ved kejsersnit, ændres forventningerne, og livet bliver mere sårbart. Blop får navnet Markus, og han kommer i kuvøse, får mad gennem en slange i næsen og skal blive i kuvøsen i det første stykke tid. Langsomt normaliseres tilværelsen, og til sidst kommer familien hjem. Men Markus er i sine første leveår mere følsom over for lyde og spektakel end andre børn. Det tager Solveig, den voksne i børnehaven, højde for, og en terapeut instruerer i massage, leg på en stor bold og dans. Teksten er nem at forstå, og de fine illustrationer kan om nødvendigt være omdrejningspunkt, hvis barnet, man læser for, er lille.
Marianne Glynstrup
Fuck. Jeg har kræft. Hvad nu?
Kræftens Bekæmpelse 2017. Kan bestilles gratis på Kræftens Bekæmpelses webshop
Kræft er ikke en dødsdom, det er en livsdom, skriver Stine på 31 år, som har brystkræft. Bogen er skrevet i tæt samarbejde med unge patienter med diagnoser som bl.a. livmoderhalskræft, testikelkræft, leukæmi og brystkræft.
Deres fortællinger, erfaringer og gode råd formidles til andre unge med en kræftdiagnose. Bogen består af seks afsnit og slutter med et indeks, der gør den meget velegnet som opslagsværk. Sprog og layout spiller fint sammen, når emner som f.eks. kemo, studier, kærester og økonomi bredes ud i korte, klare afsnit. Der er billeder af unge, citater og fremhævede overskrifter med rødt, når noget er vigtigt. En ordbog med kræftord er der også blevet plads til. De unge stemmer går klart igennem, og det betyder, at bogen er meget brugbar for unge med kræft, tænker jeg.
Til titlen: Fuck er med i Retskrivningsordbogen, jeg ved det. Engang et vulgært engelsk slangudtryk, nu et helt almindeligt ord blandt unge. Kønt? Nej.
Svend Danielsen & Rie Thoustrup Sørensen
Værgemålsloven. Med kommentarer
2. udgave 2017, Jurist- og økonomforbundets Forlag 2017, 798 sider – 1.395 kr.
Når sygeplejersker støder på værgemål, er det oftest, fordi en patient eller borger har en sindslidelse, f.eks. demens, eller er psykisk udviklingshæmmet. Bogen om værgemål er en opslagsbog med mange eksempler og kommentarer. De er interessant læsning, for det er vanskeligt at samarbejde med både plejehjem, kommuner og ikke mindst i familien, viser eksemplerne.
En del af dem beskriver netop mennesker med akut psykisk sygdom, som foretager indkøb i manisk tilstand, og mennesker med demens, som testamenterer hus og sommerhus til uventet side. Det er ikke en bog, sygeplejersker skal læse, men både kommunalt ansatte og hospitalsansatte skal vide, at den findes.
(jb)