Sygeplejersken
Boganmeldelser
I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: Epidemiologi og evidens, Kvinde kend dit netværk, Hvor der er håb og Kampen for liv.
Sygeplejersken 2018 nr. 10, s. 46-48
Bente Klarlund Pedersen
Gå-bogen - Gå, så går det nok
Gyldendal 2018
217 sider – 229,95 kr. (vejl.)
En gåtur er den bedste medicin, sagde den græske læge Hippokrates, der var født ca. 460 f. Kr. Søren Kierkegaard sagde det senere, og den norske forfatter Tomas Espedal skrev en bog med titlen "Gå eller kunsten at leve et vildt og poetisk liv". Altså må dette at gå være noget særligt. Politikens brevkasselæge, professor Bente Klarlund, forklarer over 200 sider, hvad dette særlige er. Undervejs inviterer hun fem kendisser med på tur og lader dem fortælle, hvad de får ud af at gå. Bogen er illustreret med lækre billeder af stiplede gåruter i æstetiske omgivelser og mange overbevisende faktuelle oplysninger om det gavnlige ved at gå sin vej frem for at gå i stå. Der er en kort litteraturliste til alle kapitler.
Bogens budskaber smitter, så nu er jeg aldeles glad for de 14 km, vi gik i Lucca i Italien for nylig, fordi vi ikke kunne finde vores parkerede lejebil.
Iben Seneca
Coach din cancer - Skab mening, mod og muligheder i livet med sygdom
People’s Press 2018
200 sider – 249,95 kr.
Der er tænkt over denne bogs titel, ser det ud til, bogstavrimene står i kø, men jeg beklager. Den er for kæk for min smag. Der er ikke meget stoisk filosofi i bogen, hvilket forfatterens navn kunne associere til. Bogens målgruppe er personen, som har fået kræft, og den eller de pårørende.
Bogen veksler mellem forfatterens synspunkter om bl.a. vrede, angst, kærlighed og død, cases fra forfatterens praksis som sygeplejerske og coach samt konkrete øvelser. Bogen er opdelt i tre dele. Diagnose, behandling og færdigbehandlet. Den indeholder ikke henvisninger til faglitteratur eller skønlitteratur, og teksten fremtræder uden illustrationer eller bokse.
Dorthe Boss Kyhn og Ida Hinchely Kyhn
Momse med demens – Sådan skaber du lyse stunder i en svær tid
Press To Forlaget 2018
196 sider – 249 kr.
Momse bliver diagnosticeret med Alzheimers sygdom. Det er et tab for familien og fører sorg og frustration med sig. Forfatterne, som er Momses datter og barnebarn, beslutter efter en tid at håndtere sygdommen ved at ændre tilgang til mor/mormor. Slut med at irettesætte og korrigere. For barnebarnet betyder det f.eks. at drikke kaffe og hygge sig med mormor og morfar, Moffe, som ikke er dement, frem for at have fokus på at gøre toilettet rent og rydde op. Det bliver hele familiens strategi. At have det rart sammen. Det kan f.eks. betyde at vaske og føntørre Momses hår eller at ordne hendes negle, begge dele noget, hun sætter pris på. Forældrene flytter i plejebolig, og det er en lettelse, fordi det frigør tid til, at datteren også kan passe på sig selv i en turbulent livsfase.
Forfatternes beskrivelser af Momse kommenteres undervejs af en overlæge, to psykologer og sygeplejerske, plejehjemsleder på Dagmarhus, May Bjerre Eiby.
(jb)