Sygeplejersken
Boganmeldelser
I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Gerontologi", "Når ære er på spil", "Pseudoarbejde" og "Fascisme, en advarsel".
Sygeplejersken 2018 nr. 11, s. 46-48
Af:
Redaktionen
Nordiske perspektiver, forfattere og forskere
Hjælp til at udvikle kulturel sensivitet
Meningsløshed stjæler arbejdsglæden
Historien må ikke gentage sig
Jesper Bay-Hansen, Anne-Marlene Henning
Hvad alle bør vide om mænd, pik, potens og parforhold
Lindhardt og Ringhof 2018, 304 sider – 249,95 kr.
Tre p’er på stribe indbyder alle til at gå i gang med at blive meget klogere på mandeliv, ja alle får ifølge pressematerialet en ultimativ guide til manden og hans partner.
Bogen er opdelt i seks dele, der gør det nemt at bruge den som opslagsbog, men sproget er indimellem lidt fortænkt, synes jeg. Piksund livsførelse … come on!
Det er et omfattende værk, den mandlige danske læge, sexolog og forfatter har skrevet sammen med den kvindelige tyske sexolog. Mange gode oplysninger både til mænd og kvinder om alt fra ligheden mellem sex og fodbold til aseksualitet og bækkenbundstræning for mænd. Mange fotografier og illustrationer, sidstnævnte forekommer dog lidt fimsede og ulidenskabelige.
Bogen kommer ikke til at ligge på konfirmandens gavebord pga. titlen, og jeg er faktisk i tvivl om, hvem der egentlig tilhører målgruppen "alle". De skal være gode læsere og vant til at sortere i et større materiale.
Katharina Vestre
Det første mysterium. Historien om dig – før du blev født
Turbine 2018, 172 sider – 199,95 kr.
En temmelig lang bog skrevet af Katharina og illustreret af hendes søster Linnea. En fortælling om celledeling og om, hvordan en hånd og et hjerte bliver skabt i et foster. Interessen for fostrets udvikling blev grundlagt, da søstrene skulle have en lillebror. Tegninger i en håndbog om graviditet og fødsel blev gransket nøje og gav anledning til undren over, hvordan en sær lille skabning langsomt blev til en buttet baby. Nu er der så kommet en videnskabelig populærbog om dette mysterium. Det er underholdende læsning skrevet lige ud ad landevejen med afstikkere til Aristoteles og andre notabiliteter og i tillæg beskrivelser af fostrets vækst og udvikling uge for uge. En sætning som denne:
"Til trods for alt, hvad vi mennesker kan finde på at foretage os, bidrager nyrerne til, at vi holder os forunderligt stabile indeni" kan betyde, at bogen for nogle studerende vil være et fortrinligt supplement til en anatomi- og fysiologibog.
Janne Friis Andersen og Kirsten Falk (red.)
Sundhedsvæsenet på tværs 3. udgave
Munksgaard 2018, 320 sider – 395,00 kr. (vejl.)
Patienten er partner, det er bogens udgangspunkt, fremgår det af pressematerialet. Det overblik, jeg forsøgte at få over indholdet i øvrigt, blev læderet af, at kapitel 1 optræder to gange, men fejlen er, at der skulle stå kapitel 9 i anden ombæring, og Aalborg Sygehus er beliggende to steder ved Limfjorden på figuren side 41. Ærgerligt.
At sundhedsvæsenet er komplekst, ses af de mange tætskrevne sider og den omfattende, ikke helt opdaterede liste på 16 forfattere og to redaktører. Der er tale om en opslagsbog, hvor det er muligt at finde f.eks. akuthospitaler, det nære sundhedsvæsen og utilsigtede hændelser. Det hele kalder på koncentreret læsning. Bogen indeholder alt, hvad man kan ønske og tænke sig om væsenet, men teksten kunne uden at miste mening strammes her og der.
Af Jette Bagh, sygeplejerske, cand.cur., fagredaktør, Sygeplejersken