Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Fremtiden kalder i Holbæk

Med en ny sygeplejerskeuddannelse vil Holbæk gøre de studerende til mestre i sammenhæng i sundhedsvæsenet.

Sygeplejersken 2018 nr. 11, s. 56-57

Af:

Ditte-Marie Runge, journalist

2018-11-absalon1

"I skal blive Danmarksmestre i sammenhæng." Ordene kommer fra Lone Bjørklund, vicedirektør på Holbæk Sygehus, og er henvendt til det nye hold sygeplejerskestuderende, der står foran scenen blandt lokalpolitikere, sygehusansatte og nysgerrige borgere. Foran scenen på tennisbanens kunstgræs er der lagt op til fest. Køen til den lille vogn med gratis kaffe og croissanter er opløst. Dagens talere er gået på scenen. Regionsrådsformand i Region Sjælland Heino Knudsen, rektor på Professionshøjskolen Absalon Camilla Wang og vicedirektør på Holbæk Sygehus Lone Bjørklund skal sammen med borgmestrene fra Lejre, Odsherred og Holbæk Kommune fortælle om den nye sygeplejerskeuddannelse i Holbæk. Og tilsyneladende har de studerende allerede vundet første sæt. For ifølge borgmestrene vil kommunerne stå i kø for at ansætte de studerende, når de er færdiguddannede.

"De studerende i Holbæk vil lære at tænke helheden ind i patientforløbene. Det er jer, fremtiden kalder på," siger Lone Bjørklund.

Skal skabe sammenhæng

Professionshøjskolen Absalon har i tæt samarbejde med Holbæk, Odsherred, Kalundborg og Lejre Kommune samt Holbæk Sygehus og Region Sjælland lagt grundstenene til den nye sygeplejerskeuddannelse. Uddannelsen består af en traditionel professionsbachelor, men den vil være anderledes opbygget end landets øvrige sygeplejerskeuddannelser.

For sammen med kommuner og sygehus planlægger professionshøjskolen uddannelsesforløb, der går på tværs af sektorovergange. Og så tilrettelægges praktikken, så de studerende møder borgeren og patienten andre steder end i kommunen og på sygehuset. F.eks. ved at tage med til motionscykling på et plejehjem eller ved at vente på Flextrafik sammen med borgeren i ambulatoriet. De studerende bliver med andre ord mestre i at skabe sammenhæng i sundhedsvæsenet. Og det er noget, andre sygeplejerskeuddannelser vil kunne skele til.

"Vi har fået lov til at lege med andre tanker og idéer, end man kan andre steder. Vi har tydeligt beskrevet, hvad vi sætter i gang, og hvad vi vil opnå, og så måler vi, om det lykkes. Og hvis det gør, så håber jeg, at det er noget, der kan inspirere andre sygeplejerskeuddannelser," siger Anne Bondesen, der er uddannelsesleder på den nye uddannelse.

Bliver boende i lokalområdet

De 31 studerende er en del af en gruppe på 64 fordelt på hold med vinter- eller sommerstart. Der var dog flere ansøgere, end der var studiepladser. Det er ifølge Anne Bondesen et klart udtryk for, at der har været et ønske om og behov for en lokalforankret sygeplejerskeuddannelse i Holbæk.

Ny sygeplejerskeuddannelse i Holbæk
Maria Tine Trondhjem er en af de 64 nye studerende. I alt 99 unge søgte sygeplejerskeuddannelsen i Holbæk som deres første prioritet.
Foto Claus Bech
Omkring 80 pct. af landets studerende bliver boende i den by, de har taget deres uddannelse i. Derfor vil uddannelsen i Holbæk kunne afhjælpe nogle af de rekrutteringsproblemer, Holbæk og de omkringliggende kommuner har. Og for at gøre det yderligere attraktivt for det nye hold studerende giver kommunerne og Holbæk Sygehus garanti for studiejobs.

En af de nye studerende er Maria Tine Trondhjem. Hun bor i Odsherred og er glad for, at hun med den nye uddannelsesmulighed i Holbæk ikke behøver at bruge timevis på at pendle.

"Det, at den ligger i Holbæk, har meget at sige. For så skal jeg ikke ud og køre langt. Og det giver mening, for jeg har en familie i Odsherred og regner med at blive boende her," siger Maria Tine Trondhjem.