Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Skiftedag: "Jeg kender også til drømmen om at få børn"

I Fertilitetsklinikken møder Susanne Møller Christensen par og enlige, der brændende ønsker sig et barn. Den drøm kan hun relatere sig til, for hun har selv tre børn, og nu mærker hun balancen mellem et interessant arbejdsliv og et privatliv med børnene.

Sygeplejersken 2018 nr. 11, s. 69

Af:

Laura Elisabeth Lind, journalist

2018-11-skiftedag-susanne-moeller-christensen
Susanne Møller Christensen, 43 år.

Nyt job: 1. november 2017 deltid på Fertilitetsklinikken på Hvidovre Hospital, hvor hun bl.a. assisterer ved ægudtagning og ægoplægning.

Kom fra: Ni måneder i Center for Børn og Unges Sundhed og forinden det to år i hjemmeplejen og 13 år i opvågningen.

"Patientgruppen her er mennesker, der er et sted i livet, hvor jeg selv har været. Jeg kender også til drømmen om at få børn. Det er derfor en gruppe mennesker, jeg kan identificere mig med, og jeg synes, specialet er spændende.

Så selvom jeg ikke havde nogen faglig
eller personlig erfaring med fertilitetsspecialet, var jeg straks interesseret i stillingen, da jeg så annoncen. Det handlede også om, at arbejdsstrukturen og arbejdstiderne går fint i samspil med mit eget liv. Jeg er nemlig af den overbevisning, at min egen trivsel er vigtig, hvis jeg både skal kunne yde på arbejdet og have overskud på hjemmefronten. Jeg har været der, hvor jeg stadig var mentalt på job, når jeg havde fri.

Jeg har haft en lang og god periode i opvågningsregi, men arbejdstiderne hang ikke sammen med familielivet efter mit tredje barn. Jeg arbejdede dernæst et par år i hjemmeplejen, men det var ikke det rigtige for mig. Så jeg fik en tidsbegrænset stilling i Center for Børn og Unges Sundhed, hvor jeg talte med unge om deres fysiske og psykiske sundhed og trivsel. Det kunne jeg godt lide, men jeg kan også lide at lægge drop, tage blodprøver og andre kliniske funktioner. Det giver mig afveksling, og derfor var jobbet her på fertilitetsklinikken også relevant for mig. Her byder hverdagen på lidt af det hele, og jeg er landet i en dynamisk afdeling med forskning og fokus på det gode patientforløb.

Patienterne er ikke kronisk syge, men vi ser dem flere gange i deres behandlingsforløb. Jeg har mange samtaler med dem, og jeg underviser i, hvordan de skal tage deres medicin og stikke sig selv for at stimulere dannelsen af æg. Jeg er oplært i selv at inseminere, og jeg assisterer, når de får taget æg ud eller lagt et befrugtet æg tilbage. Ved ægudtagning lægger jeg drop, giver morfika, observerer og støtter patienten psykisk. Lægen aspirerer fra alle de modne ægblærer. Jeg sidder og arbejder sterilt ved vores sug, og gennem en luge afleverer jeg glasset til bioanalytikeren. Befrugtningen sker så om eftermiddagen i laboratoriet. To dage efter ved vi, om ægget har delt sig, som det skal. Så kommer patienten og får lagt det op. Ved flere befrugtede æg kan de fryses ned til næste forsøg.

Patienterne kan være meget pressede over at være i behandling, som kan trække ud over mange måneder. Nogle deler ikke deres frustrationer med netværket, og derfor ligger der en stor sygeplejeopgave i samtalen. For de deler det med os. For mange er børn meningen med livet. Men selvom alt går godt ved scanninger, udtag og opsætning, ved vi i sidste ende ikke, om det her flotte befrugtede æg udvikler sig til en graviditet. Det kan vi kun håbe på."

Savner du inspiration til karrieren?

Hent råd og vejledning om karriere og jobsøgning på dsr.dk. Som medlem kan du booke tid til personlig sparring om jobsøgning, efter- og videreuddannelse eller karrieremuligheder.

Læs mere på dsr.dk/job-og-karriere