Sygeplejersken
Boganmeldelser
I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Det syge væsen", "Mestring af sorg", "Guide til behandling af fædre med fødselsdepression" og "Mennesker på sindssygehospital".
Sygeplejersken 2018 nr. 12, s. 44-46
Af:
Redaktionen
Læseværdig og ikke uden humor
Som at tale med en klog og indsigtsfuld terapeut
Fædre får også fødselsdepressioner
Konfrontation med et tabu: sindssygdom
Anne Linder
Relationsbaseret vejledning. Om at understøtte processer, der har relationel værdi for andre
Dafolo 2018, 140 sider – 373,75 kr.
Enkel, let tilgængelig. "Læseren bliver gennem en konkret fasemodel klædt på til at vejlede andre i deres relationelle samspil". Selv bliver hun eller han derved relationskompetent. Sådan hedder det i pressematerialet til denne bog. For at skabe bevægelse i vejledningen peger bogen på tjeklisten VERA, som står for viden, emotioner, refleksion og adfærd. Tjeklisten er opdateret, så den nu indeholder viden, handlinger, tanker og følelser, men kaldenavnet er altså fortsat VERA. Og det suppleres af mange andre forkortelser. Bogen anviser gennem mange figurer, hvordan vejledning kan understøtte børn og voksnes muligheder for at lære og trives. Men enkel og let tilgængelig vil jeg nu ikke kalde fremstillingen.
Bibliotek for læger. September 2018/210. årgang
Sikkert interessant. Sådan er mit udgangspunkt, når jeg ser et nyt nummer af det humanistiske tidsskrift "Bibliotek for Læger" stikke næsen ud af kuverten. Denne gang er et af højdepunkterne forfatteren Jacob Skyggebjergs psykiatrikritiske bog "Hjælp. Vidnesbyrd fra den danske retsstat". Udvalgte citater fra bogen er kommenteret af psykiatriprofessor Martin Balslev Jørgensen. Det er ikke bare interessant. Det er godt tænkt.
Et længere mindeord om læge Jens Chr. Skou, som opdagede natrium-kalium-pumpen, er meget læseværdigt, bl.a. fordi Skou som forsker var grundig, nysgerrig og glad for sine resultater, men ikke specielt optaget af at fremhæve egne bedrifter. Skou fik Nobelprisen i kemi i 1997 og døde i maj 2018, 99 år gammel.
Biblioteket indeholder desuden interview med to forfattere, som begge har skrevet om den spanske syge, se anmeldelse af bøgerne i Sygeplejersken 2018;(9).
Rikke Høgsted
Grundbog i belastningspsykologi. Forebyggelse af primær og sekundær traumatisering ved psykisk krævende arbejde
Forlaget Ictus 2018, 256 sider – 299 kr.
Målgruppen er omfangsrig, men indeholder bl.a. sygeplejersker. Tiltaleformen er "du", hvilket er sjældent i en grundbog. Og hvad er en grundbog i øvrigt?
"Lærebog der giver en indføring i et fags grundlæggende viden og begreber" hedder det i Den Danske Ordbog. Det passer ikke særligt præcist på bogens indhold. Der er nærmere tale om en bog, som ønsker at forebygge eller at hjælpe, hvis belast-ningen har været for stor, og lære læseren at passe på sig selv. En håndbog eller en opslagsbog, vil jeg kalde den.
Forfatteren kalder den evidensbaseret, men bogen er uden henvisninger, den indeholder derimod en reference- og en litteraturliste.
Håndgribelig og forståelig er bogen, der bl.a. tager fat i belastning, sårbarhed, udbrændthed, PTSD, gruppetilhør og ikke mindst ledelse. Den indeholder en del figurer og mange citater.