Sygeplejersken
Boganmeldelser
I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Bevegelig berørt", "Klinisk vejledning; refleksion og didaktik", "Relationel kapacitet - sammenhæng i offentlige organisationer" og "Der lurer en angst. Psykiatri, samfund og socialkarakter".
Sygeplejersken 2018 nr. 13, s. 42-44
Det hellige - fremmed, urørligt og vedkommende
Angst dæmpes af ritualer og struktur
Er du teoriforskrækket, så fat mod
Relationel kapacitet kræver ledelse
Innovationsbarometeret
Ole Bech Lykkebo, Niels Jakobsen og Paul Sauer
Nyt sammen bedre
En håndbog om innovative samarbejder i den offentlige sektor
Center for offentlig innovation og Dansk Psykologisk Forlag 2018, 266 sider – 249,95 kr.
Innovation – ordet forekommer søvndyssende, fordi det er så brugt, at det efterhånden er tæt på at være et gummiord. Bogen, der er udkommet i 2. udgave, får dog hurtigt tankerne kanaliseret i en mere positiv retning. Offentlig innovation defineres, og indholdet udgøres dels af statistik baseret på svar fra 2.363 arbejdspladser, dels af konkrete eksempler, råd og værktøjer. Der er desuden fokus på samarbejde mellem offentlige arbejdspladser og private virksomheder, borgere, foreninger og fonde. Fire ud af fem offentlige arbejdspladser er innovative. Det afspejler sig i sygeplejen, hvor flere bachelorprojekter beskriver samarbejde med virksomheder om konkrete idéer eller redskaber.
Bogen er indbydende, overskuelig og let at læse og giver innovativt blod på tanden.
Per Vestergaard
Den moderne psykiatris historie. Et essay om sindslidende i velfærdsstaten
Aarhus Universitetsforlag 2018, 152 sider – 199,95 kr.
Forfatteren er tidligere overlæge og professor i psykiatri. Her leverer han sit syn på nutidens psykiatri, som bedst forstås ved at kende psykiatriens historie. Psykiatriens grundlagsproblem er, at det lægevidenskabelige paradigme ikke slår til over for den nye psykiatris mange sociale og psykologiske problemstillinger, mener Vestergaard. Psykiatrien er ikke en naturlig del af et somatisk sundhedsvæsen, og politikerne har brug for rådgivning, som er uafhængig af pressionsgrupper og vinklede skandalehistorier. Forfatteren foreslår derfor, at der oprettes et nationalt råd for psykiatri, som samler alle interessenter, vejleder om og koordinerer psykiatrisk forskning, så ny viden tilvejebringes og "alle relevante hjørner af psykiatriens virke underkastes kritisk og objektiv prøvelse." Bogen er illustreret med billeder malet af sindslidende.
Merete Nordentoft
Hvordan skaber vi fremtidens psykiatri?
Informations Forlag 2018, 80 sider – 49,95 kr.
Forfatteren er speciallæge i psykiatri og overlæge, og her leverer hun på få sider sit syn på psykiatriens udfordringer, giver en status og beskriver et alternativ til den nuværende behandling af psykiske lidelser. Denne sidste del af den lille bog har titlen "Langsigtet og ambitiøs plan for bedre behandling". Her nævner forfatteren bl.a. behovet for forskning, evidens, reformer, patient- og pårørendeinvolvering, og hun opfordrer til at rekruttere de bedste hoveder til psykiatrien. Hun beskriver også, hvordan man indfører nye principper for behandling uden at undersøge effekten via lodtrækningsforsøg, og hvordan effekten af behandlingen på psykiatrisk afdeling stort set ikke er belyst. Hvorfor finder vi os i, at evidensen for psykiatrisk behandling ikke er bedre? spørger hun. Tak for det.
Læs også artiklerne om recovery i Sygeplejersken 2018;(13):46-50 og Trialog om samme emne i Fag&Forskning 2018;(4):20-33