Sygeplejersken
5 minutter med ... Line Axelsen
"Jeg blev sygemeldt med stress og gad godt, at nogen havde sagt til mig, at jeg skulle huske at reflektere indimellem og bruge tid på andre ting end arbejde.”
Sygeplejersken 2018 nr. 2, s. 7
Af:
Michael Holbek, journalist
"Som lille slog jeg mit hoved og kom på skadestuen, og selv i dag husker jeg tydeligt sygeplejersken. Hun var megasej, og jeg tænkte: Sådan en vil jeg også være."
Hvad var dit første job?
"På akutmodtagelsen og skadestuen i Horsens."
Hvorfor valgte du at specialisere dig inden for det ortopædkirurgiske område?
"Jeg har altid brændt for det med skadestuen. Men jeg blev sygemeldt med stress på akutafdelingen, så for at finde ud af, om det var faget eller akutafdelingen, der stressede mig, prøvede jeg at flytte til den ortopædkirurgiske afdeling. Men i det hele taget er det det ortopædkirurgiske, der interesserer mig mest."
Hvem har du lært mest af i din karriere?
"Af kolleger i alle faggrupper på min afdeling. Men også af mine patienter. Der er ikke to forløb, der er ens, og jeg lærer noget af dem alle."
Hvilket råd vil du give en nyuddannet?
"Det vigtigste er, at man gerne må sige nej. Husk at tage den med ro og prøv ikke at ville alt på en gang. Som ny ville jeg gerne alting med det samme, og jeg troede, at hvis jeg arbejdede meget og mere, blev jeg dygtigere. Så jeg tog flere og flere vagter for at lære hurtigere. Jeg blev sygemeldt med stress og gad godt, at nogen havde sagt til mig, at jeg skulle huske at reflektere indimellem og bruge tid på andre ting end arbejde."
Hvad kendetegner en god sygeplejerske?
"Især at hun er selvstændig og god til at bruge sin faglighed. Netop fordi to forløb ikke er ens, er hun i stand til at behandle alle patienter forskelligt for at behandle dem ens."
Hvad er det mest tilfredsstillende ved dit job?
"At se, at man gør så stor forskel for andre mennesker – i yderste konsekvens, at vores arbejde kan være forskellen på liv og død for en patient. Det er jo fantastisk, at det er mit job."
Hvad er det mest udfordrende ved dit job?
"Det må være lidt det samme, for det er jo folks liv, det handler om. Det kan være en stressfaktor at vide, at hvis der sker en fejl, kan det få alvorlige konsekvenser for et andet menneske."
Hvad kan holde dig vågen om natten?
"Når jeg f.eks. møder sørgelige skæbner, især hvis det er børn. På skadestuen fik vi et barn ind med meningitis, som var virkelig syg, og forældrene skulle orienteres om, at deres søn måske ikke overlevede. Ham har jeg tænkt på mange gange siden, for han blev bragt fra Horsens til Aarhus til behandling. Overlevede han? Jeg ved det ikke."
Hvad er du mest stolt af i din karriere?
"Jeg har været sygemeldt i et halvt år af de to år, jeg har været uddannet, og der tænkte jeg, at jeg aldrig skulle være sygeplejerske igen. Så jeg er ret stolt af, at jeg er kommet tilbage og har fundet en stor glæde ved at være sygeplejerske."
Hvis du kunne ændre en ting i sundhedsvæsenet, hvad skulle det så være?
"At sundhedsvæsenet fik de ressourcer, der skulle til, for at leve op til det, politikerne mener, vi skal kunne. Målene om det, vi skal kunne levere, er gode, f.eks. behandlingsgarantier og gode og sikre patientforløb, men der er et meget stort spring mellem målene og de midler, der bliver tilført."
Hvor ser du dig selv om fem år?
"Hvor jeg er nu. Jeg er kommet til en vildt fed arbejdsplads, og jeg har en kæmpe kærlighed til ortopædkirurgi. Og hvis ikke her, er jeg måske tilbage på skadestuen."
Hvordan tror du, at sygeplejen vil udvikle sig de næste 10 år?
"Jeg håber, fagligheden kommer i fokus, men jeg frygter, at sygeplejen bliver nedprioriteret. Der bliver talt meget om, hvad sygeplejersker kan, som andre faggrupper ikke kan. Hvis ikke vi som sygeplejersker selv tager initiativ til at få formidlet præcis, hvad vi kan, risikerer vi, at det går den forkerte vej for os."