Sygeplejersken
Boganmeldelser
I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes "Sygeplejebogen 1-3", "Ny sygeplejerske - uden panik", "En ronkedors bekendelser" og "Svækling".
Sygeplejersken 2018 nr. 2, s. 38-40
Af:
Redaktionen
Et værk, der hænger godt sammen
Brugbar og beroligende
Fjernt fra akkrediteringssystemer og andre fortrædeligheder
Blod, slag, splatter og lindring
Lindsey Fitzharris
Kirurgiens kunst
En blodig historie
Lindhardt og Ringhof 2017, 272 sider – 299,95 kr.
Æter var det første middel, der effektivt bedøvede mennesker inden operation. Før man begyndte at anvende det, var smerterne under et kirurgisk indgreb ulidelige, og var patienten så heldig at overleve, ville infektioner med stor sandsynlighed efterfølgende tage livet af ham. Denne bog handler om Joseph Lister, som begyndte at anvende karbolsyre som antiseptisk middel og dermed eliminerede infektioner. Kirurgien, som den udfoldede sig i midten af 1800-tallet, er beskrevet, så hospitalsstanken rammer næseborene, og man ser de beskidte, blodige forklæder og det rådnende kød for sig. Håndvask var en sjældenhed. Lister nåede inden sin død at blive anerkendt for sit banebrydende arbejde, der begyndte, da han som barn fik lov til at kigge gennem linsen i sin fars mikroskop.
Lotte & Søren Hammer
To små piger
Gyldendal 2017, 434 sider – 299,95 kr
De to søskende – sygeplejersken og læreren – fortsætter deres krimiserie, og dette er 8. bind om chefkriminalinspektør Konrad Simonsen. Han er nu på arbejde i Udkantsdanmark i en mindre by på Sjællands Odde. Den samfundsmæssige vinkel er en del af forfatterskabet, og den lille by har da også mistet alt det, der karakteriserer en levende by: politistation, læge, brandvæsen og tandlæge. Så kan man tænke lidt over, hvordan den udvikling kom i stand, og om den for alvor vil vende.
Men forbrydelser bliver der begået i den halvslumrende by. To unge piger forsvinder med års mellemrum, og Konrad Simonsen bliver sat på opgaven. Hvem er morderen?
Hanne Dahlerup og Thomas Hanberg Sørensen
Projektledelse i sundhedsvæsenet
Fra idé til resultat
Gads Forlag, 2. udgave 2018, 160 sider – 249 kr.
Forfatterne har ikke deres fødder plantet i praksis i sundhedsvæsenet, men har undervist på diplomniveau igennem flere år. De leverer her en samlet værktøjskasse til den, som skal lede og motivere deltagerne i en projektgruppe. Bogen kan læses i sin helhed, eller der kan plukkes i den alt efter projektets størrelse. Gennem seks kapitler kastes der lys over introduktion til projektarbejde, initiativfasen, opstartsfasen, planlægningsfasen, gennemførelsesfasen og afslutningsfasen. Bogen gør sig ikke til med overdrevne bændelormsord og anden staffage. Den er lækkert layoutet, tilgængelig og brugbar. Eksemplerne er gode vejvisere, når projektlederens opgaver på rejsen fra idé til resultat skal forstås og udføres. Systematik er et nøgleord.
(jb)