Arbejdsmiljø. Ansatte, der bliver slået. Truet på livet. Spyttet i ansigtet. Arbejdsmiljøet på Nordens største fixerum, H17 i København, er hårdt. Flere sygeplejersker er som en konsekvens stoppet. Særligt rum indrettet til rygning af heroin og kokain får voldsom kritik. H17’s ledelse er enig i, at det har været en svær start.
Konsekvens. Der er mange forskellige måder at tackle problemerne med stofindtagelsesrum på. I Hamborg har man grebet det anderledes an end i København.
Holbæk Sygehus/Nødsygepleje. Alarmerende rødt. Sådan har det interne ”trafiklys” på Medicinsk Afdeling på Holbæk Sygehus set ud i over et år. Farven fortæller, at personalet kun kan nå det allermest nødvendige. ”En ledelsesmæssig falliterklæring” kalder næstformand i DSR, Dorte Steenberg, situationen
Holbæk Sygehus/Underbemanding. Der er for mange patienter og for få sygeplejersker på de medicinske afdelinger på akutsygehusene i Region Sjælland, viser notat.
Hospitalet. Dramatiker Christian Lollike har kastet sig over sundhedsvæsenet, fordi han længe har lyttet til historier om umenneskelige forhold, arbejdspres og opsigelser.
”Det er uhyggeligt, at så mange børn venter meget længe på at kunne blive indlagt her hos os. Mange af børnene har ikke været i skole i et halvt eller et helt år, og jeg taler ikke om børn, der pjækker, men som har det rigtig, rigtig svært."
For en sygeplejerske er det knapt med tiden til hver enkelt patient. Men da en hændelse på en travl vagt gjorde Mette Guttorm usikker på, om hun havde gjort sit arbejde godt nok, hjalp det hende at møde sin patient i øjenhøjde.
Ikke to dage eller to mennesker har været ens for Ingrid Marie Jensen i løbet af de 41 år, hun har mødt ind på ortopædkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital.
Efter 13 ½ år i samme stilling slog Birgitte Wingum Topp til, da hun fik øje på et job med mulighed for at dyrke og udvikle patientsamtalen til gavn for mennesker med kroniske sygdomme. Projektansættelsen i Aktiv Patientstøtte er tidsbegrænset, men det skræmte ikke.
Et kursus i pleje af ældre får betydning for en studerende, men også for en gammel, urolig mand, som oplever at blive mødt med ny forståelse og nærvær fremfor fravær.
Sygeplejersker skal ofte stå på mål for klager fra patienters pårørende. Det siger sygeplejerske Pia Buch, som oplever, at klagerne skaber frustrationer hos personalet og tager plejetid fra patienterne.
ARBEJDSPRES. Hver syvende nyuddannede sygeplejerske har været sygemeldt som følge af det psykiske arbejdsmiljø, viser en ny analyse. Her fortæller tre af dem om hjertebanken, gråd og sygdom pga. manglende introduktion, for meget ansvar og for højt arbejdspres. ”Man driver rovdrift på medarbejderne,” siger næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Dorte Steenberg.
Efter et halvt år som nyuddannet var Heidi blandt de mest erfarne på sin afdeling. Samtidig var der så stor mangel på sygeplejersker, at planlagte vagter var en saga blot. Til sidst sagde hendes krop fra.
Ansvaret for en stress-sygemelding placeres ofte hos den enkelte sygeplejerske. Eller forklares som praksischok. Ledende psykolog, Pia Ryom, opfordrer til, at stress betragtes som en utilsigtet hændelse. Ellers lærer ingen noget. Og arbejdsmiljøet producerer blot nye stressramte.
Opgaveflytning. Det nære sundhedsvæsen står over for stor vækst og udvikling i de næste 10 år. Men der bliver brug for uddannelse af flere sygeplejersker som kan arbejde selvstændigt med nye opgaver i almen praksis, siger formanden for Praktiserende Lægers Organisation.
Opgaveflytning. En lægepraksis i Køge udfordrer de gængse grænser for, hvilke opgaver sygeplejersker kan løse. De to sygeplejersker varetager i dag et væld af selvstændige konsultationer, operationer og undersøgelser.
I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes "Jeg ville have sagt det, hvis ... ", "Kirsten, hvis ikke du gør det ... ", "Faglig ledelse i offentlige organisationer - mellem kerneopgave og styring" samt "Dødevaskeren".