Sygeplejersken
Boganmeldelser
I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes "Jeg ville have sagt det, hvis ... ", "Kirsten, hvis ikke du gør det ... ", "Faglig ledelse i offentlige organisationer - mellem kerneopgave og styring" samt "Dødevaskeren".
Sygeplejersken 2018 nr. 3, s. 38
Tæt på seksuelt krænkede børn og på dem med spiseforstyrrelser
Historien om infektionsforebyggelse
Lad fagfolk tage ansvaret for god kvalitetsstandard
De kan jo bare gøre oprør
Anette Holmgren & Allan Holmgren
Kollegial sparring og supervision
Stafet-modellen – en narrativ guide til bedre faglige samtaler
Dispuks Forlag 2017, 136 sider – 200 kr.
En model, der kan gøre faglige drøftelser kvalificerede og interessante, løfte den faglige bevidsthed og gøre samarbejdet bedre. En sådan model er Stafet-modellen. Det lyder næsten for godt til at være sandt, men forfatterne mener, at modellen, der består af seks undersøgelseskategorier, er brugbar, hvis en situation er gået i hårdknude. De seks kategorier er: Situationen, Temaet, Anliggendet, Forskningsspørgsmålet, Erfaringerne og Transporten = stafet. En kollega står for at udspørge fokuspersonen og lede ham igennem de seks kategorier, mens resten af gruppen lytter. Det er væsentligt, at der tales i konkrete termer.
Nogle af ordene i modellen kan forekomme kryptiske, men de bliver forklaret og eksemplificeret gennem cases i bogen. Jeg har ikke afprøvet Stafetten i praksis.
Benjamín Olivares Bøgeskov
Etisk Dialog i sundhedsvæsenet – en introduktion
Samfundslitteratur 2017, 183 sider – 249 kr.
En grundig indføring i ægte etisk refleksion, det er, hvad læseren præsenteres for i denne bog. Forfatteren vil gerne, at læserne eller måske sygeplejestuderende udover at referere etiske teorier og dilemmaer, opbygger deres egen holdning. Hurra for det. Intet er lettere end at skrive "Immanuel Kant mener, at …", men er man egentlig enig eller overbevist? Etisk dialog er vejen frem, og det er lettere sagt end gjort, men bogen præsenterer redskaber og teorier.
Del 1 tager fat på etik og argumentation, bl.a. Toulmins argumentationsmodel og den dialektiske metode.
Del 2 præsenterer fire vigtige etiske teorier: Nytteetik, pligtetik, nærhedsetik og dydsetik. Teorier, der er centrale for udviklingen af den etiske dialog og forståelsen af gyldige etiske argumenter. Bogen bringer gode, realistiske eksempler fra sundhedssektoren og fortæller, hvilke overvejelser det er nødvendigt at gøre sig, når man skal tage stilling. Interessant og tilgængelig.
Jette Friis O´Brôin
Vi lever med kræft
Bookforce 2017, 199 sider – 249 kr.
15 mænd og kvinder mellem 25 og 76 år fortæller, hvordan de lever med kræft. Der indgår mange forskellige diagnoser, men fælles for patienterne er, at de rykker tættere sammen med familien og vennerne, når sygdommen slår til, og de lærer at bede om hjælp. Pårørende bidrager i bogen med beskrivelser af deres oplevelser af forløbet, og professionelle, dvs. psykologer, læger, en diætist og en socialrådgiver, rådgiver om at komme igennem et kræftforløb og om at håndtere frygt og bekymringer undervejs.
To afsnit om børn af kræftramte og tilbud til kræftramte og pårørende er der også blevet plads til. Hensigten med bogen er at give mod og håb til alle, som lever med kræft. Og det gør den. De personlige fortællinger rummer kampgejst, mod og vilje. Og ikke meget snak om døden.
Jette Bagh, fagredaktør, Sygeplejersken