Sygeplejersken
Boganmeldelser
I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Telerehabilitering", "Hvad er sex?", "100 myter om graviditet og fødsel" samt "Sår og sårbehandling".
Sygeplejersken 2018 nr. 4, s. 44-46
Ingen grund til skepsis mod telerehabilitering
Sex-bog kan ikke holde fokus
Muntre pluk fra mytebedet
Inspiration - også til sårnørder
Frederic Laloux
Fremtidens organisation
En illustreret vejledning til meningsfulde former for samarbejde
Direction Books 2018, 172 sider – 329 kr.
Pressemeddelelsen om bogen fik de røde knopper til at bryde frem på arme og ben. "Bogens opløftende budskab har givet genklang hos læsere i hele verden". Og:
"Mange læsere er blevet så optaget af bogen, at de har læst den illustrerede version i ét stræk". Ja, ja. Lad dog læseren få lidt fred til at granske denne billedbog om udvikling af mennesker og organisationer. Fokus er det, der kan lade sig gøre – ikke det, som ikke fungerer. Bogen er baseret på empiri indsamlet i ca. 50 organisationer udvalgt efter specifikke kriterier. Et eksempel: Fra at være supereffektive og robotagtige ændrede en hjemmesygepleje i Holland organisation og tilgang, så der blev kræfter til patienterne, arbejdsglæde og timer i overskud.
Cases, lykkebærende tegninger og opskrifter på kærlig feedback er der mange af i bogen. Tjek selv.
Anton Pottegård, Tore Bjerregaard Stage
Praktisk Farmakologi 2. udgave
FADL’s FORLAG 2018, 200 sider – 379,95 kr.
En bog til kittellommen – egentlig ikke målrettet sygeplejersker og studerende, men absolut brugbar for denne gruppe. Der er information om de 100 mest solgte lægemidler i praksis, og som følge af ændringer i forbrugsmønstret er disse lægemidler nogle andre end i 2015- udgaven. Indholdet er delt op i 14 hovedgrupper + det løse, og det er nemt at finde rundt i. Den systematiske opsætning betyder, at de enkelte sider er lette at overskue, og når man først kender bogen, er det hurtigt at få overblik over lægemidlernes navn, de sygdomme, midlerne benyttes til, virkning, bivirkning og særlige oplysninger. 25 håndkøbsscenarier afslutter bogen. Her nævnes f.eks. neglesvamp, tørre øjne og ørevoks. Der rundes af med et stikordsregister.
Dorte Lilmose
Anomali
Gyldendal 2017, 170 sider – 115 kr.
Hvordan er det at have en bror på 17, som er infantil autist? I denne ungdomsbog kommer forfatteren med et bud. Jacob er som et lille barn trods sin alder. Han bruger ble og hagesmæk, bliver umådeligt vred indimellem og kræver umenneskelige ressourcer af sin familie, dvs. far, mor og søster Saga på 14 år, bogens fortæller. Jeg har ikke tænkt over, hvordan livet med et så skadet barn leves, men bogen gør det tydeligt på en vældig påtrængende og ubehagelig måde. Alligevel er bogen ikke til at komme udenom. Den giver indblik i en usædvanlig tilværelse, hvor familien aldrig ved, hvad der kommer til at ske, om Jacob får det skidt, om han reagerer, så andre mennesker går i en bue uden om familien, eller Saga må melde afbud, når vennerne mødes, for hun veksler mellem et normalt ungdomsliv og livet som svært belastet søster, der ofte hader sin bror. I samme ejendom bor en voksen kvinde, Wyrna, og det er Sagas redning.
Redigeret af Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør, Sygeplejersken