Sygeplejersken
5 minitter med ... Camilla Grønbæk Kristensen
”Jeg er bekymret for, at der vil blive stillet store krav til vores fleksibilitet på den måde, at vi som sygeplejersker skal kunne arbejde på forskellige afdelinger på tværs af sygehuse og specialer inden for regionen."
Sygeplejersken 2018 nr. 5, s. 7
Af:
Michael Bech, journalist
Hvorfor valgte du at blive sygeplejerske?
"For at kunne hjælpe andre. Det giver rigtig god mening at være der for syge mennesker og hjælpe dem og deres pårørende igennem en tid, som kan være svær."
Hvad var dit første job?
"Her på medicinsk afdeling på Vejle Sygehus."
Hvorfor valgte du at specialisere dig inden for det medicinske område?
"Jeg kan godt lide, at det er uforudsigeligt. Man ved ikke, hvad man møder, når man er på arbejde. Det giver mig også en god faglig ballast som nyuddannet, en bred erfaring jeg kan bruge videre frem."
Hvem har du lært mest af i din karriere?
"Jeg har lært rigtig meget af mine kliniske vejledere op igennem min uddannelse. Virkelig dygtige sygeplejersker, som stadig er mine forbilleder. Og jeg lærer dagligt meget af de erfarne specialeuddannede sygeplejersker på min arbejdsplads."
Hvad kendetegner en god sygeplejerske?
"At hun er empatisk og engageret i sit arbejde. At hun kan få patienten til at føle sig vigtig, selv om hun måske er presset af travlhed. Og at hun kan finde ud af at bruge sin personlighed aktivt til at nå ind til patienterne."
Hvilket råd vil du give en nyuddannet?
"At man skal være bevidst om, hvor langt ens kompetencer rækker, og vide, at det er okay at søge hjælp og vejledning. Det er ikke et nederlag at bede om hjælp, det kan lige så vel være en styrke."
Hvad er det mest tilfredsstillende ved dit job?
"Når patienter og pårørende bliver oprigtigt taknemmelige for min indsats, og jeg kan mærke, jeg gør en forskel. Hvis jeg f.eks. har en patient, som er døende, og jeg oplever, at selv om de pårørende bagefter sørger og er kede af det, kan de alligevel udtrykke, at de har været taknemmelige for den måde, det er blevet afsluttet på."
Hvad er det mest udfordrende ved dit job?
"Travlheden. Når tiden ikke er der, bliver jeg nødt til at nedprioritere nogle ting, og det er meget udfordrende."
Hvad kan holde dig vågen om natten?
"Hvis jeg har et forløb med en patient, som bliver akut dårlig, og jeg ikke kan følge det til dørs på grund af vagtskifte. Hvis det f.eks. er en aftenvagt, kan jeg have svært ved at give slip på det, når jeg skal sove. Ikke fordi jeg ikke stoler på, at mine kolleger vil varetage det godt, men det er frustrerende, at jeg ikke ved, hvordan det ender."
Hvad er du mest stolt af i din karriere?
"Det kan være udfordrende, at vi inden for det medicinske har en del forløb, hvor der er mange sektorer og faggrupper, som skal arbejde sammen. Men de gange, hvor det lykkes, og det hele går op i en højere enhed – bliver jeg rigtig stolt."
Hvis du kunne ændre en ting i sundhedsvæsenet, hvad skulle det så være?
"Normeringen. Vi er tit rigtig sårbart normeret, hvis der er sygdom blandt personalet, eller vi får en masse rigtig dårlige patienter ind. En bedre normering vil gøre mange andre ting bedre. Jeg tænker tit i løbet af en arbejdsdag: "Åh, hvor ville jeg gerne have haft mere tid." Og den tid ville jeg have haft, hvis vi var flere på arbejde."
Hvor ser du dig selv om fem år?
"Hvis jeg ikke fortsat er på medicinsk, er jeg nok i gang med at forfølge min drøm om at specialisere mig inden for det onkologiske og palliative område. Det er en patientgruppe, jeg brænder meget for."
Hvordan tror du, at sygeplejen vil udvikle sig de næste 10 år?
"Jeg er bekymret for, at der vil blive stillet store krav til vores fleksibilitet på den måde, at vi som sygeplejersker skal kunne arbejde på forskellige afdelinger på tværs af sygehuse og specialer inden for regionen. Jeg frygter for vores faglighed i forhold til at kunne fordybe sig i ét speciale, hvis vi skal kunne arbejde i forskellige specialer."