Sygeplejersken
Boganmeldelser
I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Sygepleje til ældre", "Syg litteratur", "Mentalisering i familien" samt "Kommunikation for sundhedsprofessionelle".
Sygeplejersken 2018 nr. 5, s. 42-44
Undgå "elderspeak", der barnliggør kontakten til den ældre
Til diskussion eller stilfærdig refleksion
Vejledning i opdragelsens svære disciplin
Ambitionen er kompetent, professionel kommunikation
Kort nyt om bøger - af Jette Bagh
Brian Benjamin Hansen & David Mayntz (red.)
DET ÆKLE
Akademisk Forlag 2018 - 224 sider - 299,95 kr.
13 forfattere skriver ni kapitler om det ækle. Selve ordet ækel er grumt at sige og betegner meget godt, at der er tale om en sag, det er nemt at tage afstand fra eller i hvert fald diskutere. I sygeplejen findes områder og begivenheder, der kan tåle betegnelsen ækel. Opkast, lugte, udskillelser, råddenskab. Eller såmænd en kop kaffe hos en gammel dame, som ikke længere lægger mærke til aftrykket af indgroet læbestift på kanten af koppen. Eller med et eksempel fra bogen: En mentor, som bliver budt på hjemmelavet skinkesalat af sin mentee og hans mor, men er så påvirket af lugten fra de talrige dyrbure i boligen, at hun er ved at kaste op, da salaten bliver serveret. Det er for ækelt. Men hvad skal hun stille op, når den unge mand og hans mor gerne vil vise deres tilfredshed med hjælpen ved at tilbyde et godt måltid? Forskellige teorier kommer i spil for at belyse den situation. Andre ækelheder præsenteres, f.eks. klam ledelse og kropsvæsker.
Jes Olesen
Hovedpine - Nyt om mekanismer og behandling
U Press 2018 - 184 sider - 249,95 kr.
Hovedpine er ikke en gratis omgang. Sygedage og nedsat funktionsevne er en følge af sygdommen, og kvinder bærer 80-90 pct. af migrænebyrden. I Glostrup er et af verdens første centre til behandling af mennesker med hovedpine ved at blive indrettet, og i fremtiden vil individuelle behandlingsformer komme patienterne til gode. Bogen beskriver ny viden om hovedpine, diagnose og principper for behandling af migræne. Forfatteren er dansk, og benævnes på bagsiden af bogen som "en af verdens førende hovedpineforskere".
En nyttig og brugbar opslagsbog at have ved hånden i almen praksis og på afsnit, hvor mennesker med hovedpine kan tænkes at befinde sig.
Bibliotek for læger
Tidsskrift for medicinens historie, kultur, etik & metode
Marts 2018/210. årgang
Tidsskriftet udkommer fire gange om året, og der er altid noget at hente. Noget godt. I dette nummer f.eks. en analyse af litterære virkemidler i selvhjælpslitteraturen. "En moderne tragedie. Selvhjælp som litterært fænomen" hedder den. Her får resiliens som psykologisk selvudviklingsredskab en tur gennem vridemaskinen. De to forfattere ser på, hvordan læseren, fortælleren og plottet fungerer som litterære figurer i nyere selvhjælpslitteratur, og de påviser en forbindelse mellem selvhjælpslitteratur og neoliberalisme. Efter endt læsning vil brugen af ordet resiliens formentlig være behæftet med nyvunden ydmyghed.
Desuden er en artikel om kræftfortællinger på de sociale medier, en tankevækkende billedserie om forladte steder i sundhedsvæsenet og en samtale med psykiatriprofessor Raben Rosenberg bl.a. gode grunde til at dykke ned i tidsskriftet.