Sygeplejersken
Boganmeldelser
I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Patientinddragelse i praksis", "53 dage", "At leve og at dø" samt "Det dobbelte blik".
Sygeplejersken 2018 nr. 6, s. 46-48
Patientinddragelse skal læres og udvikles i klinisk praksis
Bekymringskimet bliver plantet ved fødslen
Det etablerede system frem for hajbrusk
Normalitetsmålene står i vejen
Steen Bågøe Nielsen, Signe Hvid Thingstrup, Marianne Brodersen og Henrik Hersom (red.)
Drenges og mænds inklusion på kønnede uddannelser. Erfaringer fra deltagerorienteret uddannelsesudvikling og -forskning i praksis
Frydenlund Academic 2018, 263 sider – 349 kr.
Det er et nederlag at tage et job, som almindeligvis er et kvindejob. Sådan ser mange mænd på det, og det lider også sygeplejen under. Denne antologi forsøger at give baggrund og forståelse for, hvordan der kan arbejdes på at inkludere drenge og mænd i såvel erhvervsuddannelser, ungdomsuddannelser og universitetsuddannelser. Bogen er baseret på ca. 30 projekter under en fælles paraply, og der er størst fokus på pædagoguddannelsen. Sygeplejerskeuddannelsen er ikke nævnt med mange ord. Bogen er svært tilgængelig, og den pænt brede målgruppe kunne uden problemer reduceres til forskere. Formidling til en større skare uddannelsesinteresserede kan man ikke kalde de ni kapitler.
Charlotte Glintborg, Elsebeth Krog Fønsbo og Simon Fønsbo
Hovedbrud. Hjerneskade fra tre perspektiver
Frydenlund 2018, 160 sider – 229 kr.
Et ægtepar, Elsebeth og Simon, fortæller, hvordan tilværelsen ændrer sig, da Simon bliver hjerneskadet. En hjerneforsker beskriver den faglighed, der skal til for at diagnosticere, operere, støtte og rehabilitere, så Simon efter lang tids træning er i revalidering i en virksomhed. Hjerneforskerens bidrag er markeret med sin egen farve og inkluderer referencer.
Familiens historie begyndte med et styrt på ski, herefter fulgte føle- og taleforstyrrelser, og det endte med en stor blodprop i hjernen. Familiens otteårige søn havde samtidig fået konstateret leukæmi tre måneder tidligere. Hovedpersonerne har hver en stemme i bogen, og de bliver brugt til at beskrive frustrationer, glæder og sorger, og de slutter af med brugbare anbefalinger til sundhedsprofessionelle om den bedst mulige indsats i rehabiliteringsforløbet.
Finn Godrim, Annette Groot, Else Marie Bech, Dorte Toudal Viftrup & Jonas NorgaardMortensen
Relationspsykologi. Et psykologisk møde med personalismens menneskesyn
Institut for Relationspsykologi 2017, 173 sider – 200 kr.
Relationer, engagement og værdighed er indeholdt i personalismen, en isme, jeg ikke tidligere er stødt på. Bogen beskriver ud fra dette fundament en værdibåret og normativ psykologi med eksplicitte etiske mål, der kan give retning i et menneskeliv. De tre nøgleord: relationer, engagement og værdighed er styrende for strukturen i bogen, som består af fire dele, og det skulle måske fremgå af bogens forord og ikke i opsamlingen på en af de sidste sider. Bogens indledning "Introduktion – En rejseplan" er meget ordrig og forudsætter viden om Martin Buber og Emmanuel Levinas tænkning. Den samler grundigt op på tidligere udgivelser og anvender rejsemetaforen på alle tænkelige måder.
Det fremgår, at udgiveren af bogen er et landsdækkende og privat konsulentfællesskab. Måske er det årsagen til, at jeg ikke kan mærke en redaktør bag bogen.
Af Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør, Sygeplejersken og Fag&Forskning.