Sygeplejersken
Boganmeldelser
I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Klinisk lederskab - en grundbog i sygeplejen", "Spiseforstyrrelsens labyrint", "Den, der lever stille" samt "Etik i psykiatrien".
Sygeplejersken 2018 nr. 7, s. 46-48
Forløb på bekostning af det patientnære lederskab
En blanding af skam og stolthed
Fødselsdepression var ikke noget, man talte om
Den enkeltes blik for patienten - det er etik
Abelone Glahn
Sønderskovhjemmet i 100 år. Et hjem for dem, der intet hjem har
91 sider – 100 kr.
En øjenåbner, det var bogen for mig. Jeg har aldrig hørt om Sønderskovhjemmet, som er stiftet af godsejerfruen til Fuglsang Gods, Bodil Neergaard, og ligger i et skovfogedhus på Lolland. Der bor 42 mænd på hjemmet. Deres liv er kørt af sporet, og hensigten er, at de gennem fællesskab og støtte skal komme på fode igen. Meget tankevækkende siger forstanderen, Torben Grandfeldt, at man på hjemmet tror på, at folk gør deres bedste, det gælder også de 10 ansatte, og derfor kan man praktisere en personlig tilgang og en friere omgangstone, end man kan i det etablerede system, hvor regler, kontrol og dokumentation vidner om indgroet mistillid til de implicerede. Hjemmet hviler på en kristen grundholdning, og bogen indeholder fortællinger, historiske rids og fotografier af nyere og ældre karakter og citater fra beboere og ansatte. Meget opløftende læsning.
Else Kathrine Relster
Dybe samtaler om lederskab. Om at udvikle sig som leder og som menneske
292 sider – 300 kr., Gyldendal 2018
På første side får læseren hovedbudskabet serveret: "You can only change yourself".
Herefter følger seks cases, der beskriver ledere, som har hentet hjælp hos forfatteren. Sammenhængen mellem personlighed og kvaliteten af ledelse er i fokus. Der kan være ting i fortiden, der forstyrrer og forhindrer, at man gør sit ypperste. Stress og konflikter kan blive resultatet, og bogen går tæt på, hvordan de seks ledere opnår den indsigt, der fører til forandring. Formen er en vekslen mellem forfatteren og den enkelte hovedperson. Jeg/Sara, jeg/Peter f.eks. Indholdet er terapeutisk og indeholder bl.a. chakrafilosofi, brug af enneagram, NLP og gestaltterapi for nu bare at nævne en del af fundamentet. Ganske anstrengende.
Ulla Skovsbøl
Som det plejer at være derhjemme – væk fra institutionskultur på plejehjem
Hovedland 2018, 160 sider – 269,95 kr.
Eden Denmark har en aktie i denne bog. Og hvad betyder så det? Eden Alternative er en international bevægelse grundlagt af en amerikansk læge, og der er i dag 17 registrerede Eden plejehjem i Danmark. Når et plejehjem bliver Eden-hjem, begynder en rejse, hedder det. En rejse mod en ny kultur, der bygger på ligeværdige relationer, hvor den enkelte gamle bliver anerkendt og betragtet som værdifuld trods sygdom og svækkelse. "Vi kommer med hjertet før kitlen," siger en af de interviewede plejehjemsledere. Der er tre faktorer, "Eden-hjælpere", i spil på Eden-hjemmene: Børn, dyr og grønne planter.
Det koster at få lov at registrere sig som Eden plejehjem. Udgifterne for et konkret plejehjem fremgår af et byrådsreferat fra 2016:
"Registreringsafgift: 5.500 kr. ekskl. moms. Efterfølgende årlig afgift: 3.500 kr. ekskl. moms. Uddannelse af resterende medarbejdere 100.000 kr. ekskl. moms".
Principperne for Eden-hjemmene er i brug på almindelige plejehjem i landet, og hjertet er forhåbentlig koblet med hjerne før kitlen. Jeg siger det bare.
Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør, Sygeplejersken.