Sygeplejersken
Boganmeldelser
I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Vi talte ikke om det, men vi vidste det", "Med hjerne og hjerte", "Sårbar" og "Studievitaliserende samtaler".
Sygeplejersken 2018 nr. 8, s. 42-44
Med godt humør og sammenhold, lus og fnat
En bog om en case – ikke om aktions-forskning
Sårbarhed er en vidunderlig menneskelig faktor
Samtaler, men ikke terapi
Kort nyt om bøger
Bibliotek for læger
Den stoflige krop – det kropslige stof
Juni 2018/210. årgang
Overraskende og interessant. Sådan er det at åbne "Bibliotek for læger", som trods den støvede titel altid byder på nye vinkler på kendt stof eller på kulturelle smagsprøver. I dette nummer f.eks. svensk tekstilkunst udformet som organer og et interview med instruktøren af teaterstykket "Riget", der nu med stor succes opføres på Det Kongelige Teater. Begge dele skrevet af chefredaktøren, som altså forudsættes bekendt. Nete Wingender, som har skrevet "Firkløveret og ildsjælene" om Dansk Sygeplejeråds første 100 år, beretter om storbyernes offentlige badeanstalter ledsaget af herlige billeder fra de nu nedlagte anstalter. Kun Sjællandsgades Badeanstalt (Sjællandsgade Bad) har overlevet qua frivillige, som sørger for, at badet fungerer bl.a. med saunagus for begge køn.
Astrid Elkjær Sørensen
Pæne pigers oprør - Ligestillingsprojekter i de kvindedominerede fagforbund 1985-2010
Aarhus Universitetsforlag 2018
359 sider – 299,95 kr.
Ph.d.-afhandlingen, som denne bog er baseret på, har været i omløb blandt sygeplejersker et stykke tid. Nu er fortællingen om 100 års tradition for at værdisætte kvindearbejde ringere end mandearbejde kommet i bogform. Et digert værk, men ikke svært at læse for dem, der gerne vil i dybden med en del af den historiske baggrund for OK18.
Dansk Sygeplejeråd er en synlig aktør i bogen sammen med jordemødrene og FOA, og de strejker, der fandt sted i 90’erne og senere, bliver belyst i både tekst og billeder. En oversigt over strejkerne ville have givet et samlet overblik, som man skal lede lidt efter i teksten, men det er en lille ting. Pointen er, at nutidens ligestillingsproblemer kræver historisk kendskab. Bogen er opdelt i fem dele og beskriver bl.a. ligeløn og balancen mellem familie- og arbejdsliv. Ord som flinkeskole og pæne piger går igen, og det må være på tide at aflive dem. Man kan vel godt både gå i skole, være flink og pæn uden at være gennemsyret af flinkeskole-mentalitet.
Per Nikolaj Bukh & Karina Skovvang Christensen (red.)
Strategi og styring med effekt - Danske erfaringer
Djøf Forlag 2018
416 sider – 450 kr.
28 forfattere med rødder i djøf-mulden skriver i 19 kapitler om deres erfaringer og viden om effektbaseret strategi og styring i alle dele af den offentlige sektor. Der er en læge og en fysioterapeut blandt forfatterne, men ingen sygeplejersker, og det er lidt ærgerligt, eftersom effektmåling også er kommet ind i sygeplejen – for at blive. Hvad betyder det, at patienten møder en sygeplejerske, hvad betyder de mange forskellige projekter, der sættes i søen af ihærdige sygeplejersker rundt omkring? Hvad fortæller data? Er der en effekt af indsatsen? Nytter den? Det er da rart at vide.
Bogen er struktureret i tre overordnede temaer, og den indeholder talrige eksempler fra forskelligartede praksisser. For en leder, f.eks. i hjemmeplejen, er der helt klart inspiration at hente.