Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

På mit natbord: Evner ikke at møde misbrugere

Henrik Rindom har Marie Tetzlaffs biografi ”Katarina den store” liggende på sit natbord.

Sygeplejersken 2018 nr. 8, s. 43

Af:

Michael Holbek, journalist

Natbord
Henrik Rindom
Henrik Rindom, psykiater og overlæge med speciale i alkohol- og stofmisbrug, Hvidovre Hospital og Stofrådgivningen i København.

Hvad læser du lige nu?
"Marie Tetzlaffs biografi "Katarina den store", der handler om russisk historie i 1700-tallet og Katarinas forsøg på at indføre Oplysningstiden."

Hvordan har den inspireret dig?
"Jeg forstår nu, at de livegne levede som slaver under herremændene, og samtidig levede overklassen i sus og dus. Og på trods af 300 års historisk udvikling i Rusland er det det samme i dag. Når man ser den enorme forskel på, hvordan almindelige russere har det, og den måde de stenrige russiske oligarker og milliardærer i London lever på, er der intet nyt under solen."

Hvilken bog burde alle sygeplejersker læse – og hvorfor?
"Peter Eges "Stofproblemer – og hvordan man løser dem". Den viser, hvordan misbrugere bliver set og behandlet i sundhedssystemet. Misbrugere forventer at blive behandlet dårligt, og de fleste sygeplejersker evner ikke at møde dem. De tænker alene, at de er nogle brokkerøve. Derfor går det galt. Vi lever i en senmiddelalderlig tid, hvad angår opfattelsen af rusmidler. I dag ved vi faktisk, at det er en sygdom at være misbruger. Bogen viser en anden og konstruktiv måde at møde misbrugere på."

Hvilken bog fik du aldrig læst helt til ende?
"Elsebeth Egholms "Skjulte fejl og mangler", den første i Dicte-serien. Den var virkelig kedelig."