Fem minutter med... Anne Brusgaard
"Jeg er mest stolt af det sammenhold, vi har i vores afdeling, og de gode forløb, vi har med patienterne. Altså, mere de ting vi gør i fællesskab.”
"Jeg er mest stolt af det sammenhold, vi har i vores afdeling, og de gode forløb, vi har med patienterne. Altså, mere de ting vi gør i fællesskab.”
En flersengsstue for kvinder i De Gamles By på Nørrebro i København. Før socialreformen i 1933 var ensomme gamle henvist til fattigvæsenet og anbragt på den lokale fattiggård under kummerlige forhold.
Sygeplejerske Pia Hvidberg Kjeldgaard fortæller her om det dilemma, det medførte, da en pårørende pludselig ændrede mening om en behandling, som både vedkommende selv, patienten og sygeplejersken var enige om ikke at vælge til.
Som sygeplejerske er man altid underlagt lægens autoritet. Men for Caja Juhl betyder arbejdet som sygeplejerske også, at hun nogle gange må stille sig på bagbenene for sine patienters skyld – og særligt én af dem husker hun endnu.
Det var lidt af et karriereskifte, da Helle Mahler underskrev kontrakt hos Styrelsen for Patientsikkerhed. Før var hun ledende oversygeplejerske, i dag fører hun tilsyn med sundhedsvæsenet.
Autonomi, et væsentligt begreb, men ikke helt nemt at håndtere, når patientens ønsker kolliderer med fagligheden.
PENSION. Pensionen er en afslutning på et langt og begivenhedsrigt arbejdsliv. Men den er også en ny begyndelse. 10 adspurgte sygeplejersker er enige i, at man skal være åben, for der er altid noget meningsfyldt at tage sig til.
Da Lillian Larsen blev pensioneret fra sit job som sygeplejerske i psykiatrien, havde hun for første gang tid til at rette blikket mod andre end syge mennesker – nemlig sig selv.
Michala Eich havde nemt ved at have en meningsfuld hverdag efter sin tilbagetrækning som konsultationssygeplejerske. Hun spiller bl.a. musik for demente.
Sygeplejersken har talt med 10 sygeplejersker, som er gået på pension i løbet af de sidste tre år. Her er deres anbefalinger om de overvejelser, man bør gøre sig, når man trækker sig tilbage.
37 pct. af alle sygeplejersker har været udsat for vold eller trusler inden for de seneste 12 måneder, viser en ny analyse fra Dansk Sygeplejeråd. Trine Schmidt Sørensen og Anja Odefey Nielsen er to af dem.
På Sygehus Sønderjylland i Aabenraa anså man indtil sidste år vold og trusler som et arbejdsvilkår. Men efter en række påbud fra Arbejdstilsynet er sygeplejerskerne begyndt at spørge sig selv, om de ville finde sig i det, hvis det skete i Netto?
Louise Brix og Gitte Vase bruger deres baggrund fra psykiatrien til at undervise deres kolleger i somatikken i konflikthåndtering. Her deler de ud af deres erfaringer.
I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: Den spanske syge, Angst og Engle, At gå døden i møde, Se barnet indefra og Sociologi for sundhedsprofessionelle.
Anne Bendix Andersen har Kim Leines ”Rød mand/Sort mand” liggende på sit natbord.
Afrika. I seks år levede Tine Møberg med sin familie i Etiopien. En rejse, der begyndte med en enorm hjemve. Men mødet med et par norske læger og en hovedrolle i opbygningen af et nyt hospital gjorde det til sidst svært at sige farvel igen.
DEBUT. Anja Hansen er netop blevet færdig som sygeplejerske og er begyndt på sit første ”rigtige” job. Men trods praktik og vikarjobs under studiet rammer virkeligheden hårdt. Dette er første del af en serie om Anja Hansen.
https://dsr.dk/fag-og-udvikling/sygeplejersken/fagbladet-sygeplejersken/sygeplejersken-argang-2018-nr-9