Sygeplejersken
På mit natbord: Når seksualiteten påvirkes
Alle sygeplejersker møder patienter, der oplever, at sygdom, behandling, tab og/eller ændringer i deres livssituation påvirker deres seksualitet.
Sygeplejersken 2019 nr. 10, s. 41
Af:
Michael Holbek, journalist
Lektor, cand.cur. ph.d. Specialist i sexologisk rådgivning, Aalborg Universitet.
Hvad læser du lige nu?
”Jeg hører ’Dobbeltbastarden’ på lydbog – en biografi om Sten Hegeler skrevet af Gitte Løkkegaard. Den giver et tidsbillede af kærlighedens og seksualitetens udvikling gennem det 20. århundrede.”
Hvordan har den inspireret dig?
”Bogen har givet mig en større forståelse for kønskampen og kampen for frisind og ligeværd, som den tegnede sig fra 1950’erne og fremefter. En indsigt jeg kan bruge i mit arbejde både som underviser og i den direkte rådgivning af mine patienter, som for de flestes vedkommende er vokset op i sidste halvdel af forrige århundrede.”
Hvilken bog burde alle sygeplejersker læse – og hvorfor?
”Jeg arbejder med patienters seksualitet, men alle sygeplejersker møder patienter, der oplever, at sygdom, behandling, tab og/eller ændringer i deres livssituation påvirker deres seksualitet. Derfor er det vigtigt at have viden om den menneskelige seksualitet. Den helt nye grundbog i sexologi, ’Sexologi, faglige perspektiver på seksualitet’ redigeret af Christian Graugaard, Annamaria Giraldi og Bo Møhl, mener jeg, er et must for alle sygeplejersker at have adgang til.”
Hvilken bog fik du aldrig læst helt til ende?
”Jeg har haft en idé om, at jeg ville læse de store klassikere, men ’Krig og Fred’ af Tolstoj kom jeg aldrig igennem.”