Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken Årgang 2019 nr. 12

Læs online Download
1219_forside - magasinforsiden

I HVERT NUMMER

5 minutter med: Louise Skærbæk

At være en god sygeplejerske er, at man går op i sin faglighed og er nysgerrig efter at få ny viden. Men også, at man som sygeplejerske både ser og hører sine patienter.

Tema: Lønforhandling ved jobskifte

Din løn er til forhandling

Det forringer ens muligheder for at forhandle den bedst mulige løn på plads, hvis man siger sit gamle job op, før der er en aftale på plads om løn i det nye. Det er der bred enighed om blandt tillidsrepræsentanter. Alligevel siger mange sygeplejersker op uden at vide, hvad der fremover vil komme ind på lønkontoen.

Tips til lønforhandling

Jacob Gøtzsche er fællestillidsrepræsentant for 4.000 sygeplejersker og radiografer på Aarhus Universitetshospital. Her giver han gode råd om lønforhandling.

Janni sagde ikke ja på stedet

Sidste gang Janni Mette Nygaard Lauridsen skiftede job, var det ”et totalt drab på økonomien”. Derfor var hun ekstra opmærksom på at forhandle en tilfredsstillende løn hjem i sit nye arbejde.

Historier fra det virkelige liv

Fire fællestillidsrepræsentanter fortæller lønhistorier fra det virkelige liv. Deres fælles budskab er, at sygeplejersker er nødt til at have is i maven, når de bliver tilbudt et job: Sig først ja, når du er sikker på, at arbejdsgiveren kender dit værd, og du ved, hvordan det bliver honoreret.

Sygeplejerskers løn

Sygeplejerskers løn er sammensat af flere elementer. Nogle beløb bliver fastlagt ved overenskomstforhandlingerne. Andre falder på plads ved lokale forhandlinger.

Ny løn gav ikke guld på gaden

Hverken arbejdsgivere eller fagforeninger fik opfyldt deres drømme, efter de for 20 år siden indførte individuelle lønforhandlinger i den offentlige sektor. Er det tid til en ny lønreform, spørger forsker Dorthe Pedersen fra CBS.

Aktuelt

Stor lønsejr på AUH

11 millioner kroner til at hæve og udligne lønninger på Aarhus Universitetshospital. Sådan lyder den nye aftale om lokalløn, der skal gøre op med uretfærdige lønninger og uhensigtsmæssige jobskifter.

Masser af patienter på hospitalsgangene

41 pct. af de sygeplejersker, der arbejder på en sengeafdeling, oplever, at der permanent eller ofte er overbelægning. Sygeplejerskernes formand kræver handling nu. For der er både sat flere penge af til regionerne og til at ansætte flere sygeplejersker.

Sort opgør i grøn omstilling

Verdens største olie- og gasselskab, Exxon Mobil, er ikke længere at finde i PKA’s investeringsportefølje. Om tre år ryger alle selskaber, der ikke vil leve op til Parisaftalen.

Mere uddannelse, tak!

Konsultationssygeplejersker oplever større arbejdsmængde blandt andet på grund af komplekse forløb, og mange efterspørger derfor mere efteruddannelse.

Dansk Sygeplejeråd 120 år

Det er derfor, vi er her

Dansk Sygeplejeråds historie har budt på både store kampe og store sejre – og det er ikke slut endnu, siger formanden Grete Christensen, der hver dag tænker over, hvad der kan skabe værdi for medlemmerne.

120 års faglig identitet

Sygeplejerskernes emblem har i 120 år signaleret kvalitet og været med til at skabe identiteten og billedet på den professionelle sygeplejerske.

Sådan bliver nålen lavet

Nålen med firkløveret er Dansk Sygeplejeråds velkendte og respekterede emblem, som viser, at bæreren er medlem af Dansk Sygeplejeråd. Se her, hvordan nålen fremstilles.

Anmeldelser

Anmeldelser

I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Patientinddragelse - politik, profession og bruger", "Æresrelateret social kontrol" og "Du skal ikke dø på mandag - samtaler om kræft."

På mit natbord: Læs alle slags bøger

”Bogen formidler i et lettilgængeligt sprog en fascination og forundring over havet og dets mange mysterier. Sådan ville jeg gerne kunne skrive om mit fagområde."

Debat

Delir

Max 7 ord til en patient med delir

Sygeplejersker er ofte i risiko for at blive slået, kradset eller bidt, når de tager sig af patienter, der går i delir. På Hvidovre Hospital har man derfor sat ind med et nyt kursus, der klæder personalet på til bedre at håndtere disse patienter.

WHO Chief Nursing Officer

Målet er sundhed for alle

Den højest placerede sygeplejerske i WHO bærer titlen Chief Nursing Officer. Hendes navn er Elizabeth Iro, og hun har netop besøgt Danmark, hvor Sygeplejersken mødte hende.

Grøn investering

Affaldshåndtering

"Jeg håber, det smitter"

Hver uge bruger anæstesisygeplejerskerne i Glostrup 200 ventilationsmasker under operationer. Sygeplejerske Mette Skriver er leder af et nyt projekt, hvor maskerne renses og genbruges til nye plastikprodukter.

Arbejdsmiljø

Krise førte til bedre arbejdsmiljø

På Slagelse Sygehus kæmper sundhedspersonalet trods overbelægning og massivt arbejdspres hver dag for det bedst mulige arbejdsmiljø. Kreative løsninger, samarbejde og fællesskab er det, der holder sammen på afdelingen.