Sygeplejersken
Anmeldelser
I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Patientinddragelse - politik, profession og bruger", "Æresrelateret social kontrol" og "Du skal ikke dø på mandag - samtaler om kræft."
Sygeplejersken 2019 nr. 12, s. 40-42
Den praksisorienterede læser skal begynde bagfra
Undgå vanære og genopret æren, hvis det går galt
Viden, trøst og håb til fagpersoner og familier
Bjarne Henrik Lundis
Ret til kærlighed
Bjarne Henrik Lundis og Forlaget Sidespejlet 2019
145 sider – 199 kr.
Køn er en konstruktion, og køn er til forhandling. Det skrives der en del om, og blandt de 30 betegnelser for køn er f.eks. interkønnet, ciskønnet og queer. De findes i en ordbog udarbejdet af landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner. Denne bog er enklere. Den indeholder 19 fortællinger om at være par, lesbiske, bøsser, alene, biseksuelle, regnbuefamilie m.fl. Den fortæller historien om homofobi, jura, kampen for rettigheder og registrerede partnerskaber. Mange af fortællingerne er ikke specielt eksotiske eller specielt noget som helst, men beskrivelsen af at være en mand med tyrkisk baggrund og tage tilløb til at fortælle sin familie, at kæresten er en mand, den gør indtryk. Arbejdssjakkets reaktion på den samme nyhed er rørende. Ingen fordomme, kun positive tilkendegivelser. Og det er vel det, danskerne generelt er nået frem til.
Christian Graugaard, chefredaktør
Bibliotek for Læger
September 2019 / 211. årgang
Et langt portræt af en for mig ukendt forsker, Niels A. Lassen, en side om og et foto af erotisk forstoppelse bestående af et hammerhoved og to projektiler, en lang artikel om Sct. Hans Hospital i Roskilde og en artikel om almen praksis og den praktiserende læges arbejde, der betegnes som relationsarbejde. Det er en del af indholdet i dette nummer af det altid underholdende Bibliotek for Læger. Den ukendte forsker var tilsyneladende en genial forsker og et særegent menneske, og den slags er interessant, selv om forskningsfeltet ikke hører til under spidskompetencer. Ikke mine i hvert fald. Neurofysiologisk forskning …
Katrine Lund
Englespor – en dagbog om selvskade og selvmord
Frydenlund 2019, 304 sider – 269 kr.
Overtænkning er det første indtryk, da jeg læser lidt rundt i bogen. Forfatteren, Katrine Lund, er død nu. Hun tog sit eget liv og blev blot 23 år. I bogen vender og drejer hun sit befindende og sine handlinger i et sprog, der ikke indeholder mange nuancer. Formen er dagbog, og den indeholder en konstant kredsen om det personlige og private. Døden, der planlægges og aflyses indtil bogens sidste side, relationer, psykologbesøg, ophold på psykiatrisk skadestue, indlæggelser, bosteder og forelskelsen i en 15 år ældre lærer. Tunge, symbolfyldte illustrationer ved forfatteren og hendes mor. Forord ved mor og ved en børnepsykolog. Katrine Lund og moderens mål med bogen er at hjælpe andre ulykkelige og sårbare unge, som skal finde håb og udveje, før selvmord bliver en løsning. Vil de finde det i denne bog?
Jeg tror det ikke.