Sygeplejersken
Anmeldelser
I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes bøgerne "Fra diagnoser til udviklingsstøttende kontakt", "Marte Meo - udviklingsstøttende samspil mellem mennesker", "Det gode bachelorprojekt i sundhedsuddannelserne" og "Rusmiddelbrugere i krydsfeltet mellem sektorer og fagligheder"
Sygeplejersken 2019 nr. 13, s. 40-42
2 x Marte meo med forskellig læsevenlighed
Tager på fornem vis den studerende ved hånden
Systemet diskuterer borgerens fremtid - uden borgeren
Margaret Lindhardt
En julekalender - 24 nedslag på Decembervej
Eksistensen 2019, 128 sider – 125 kr.
Giro 413 er kendt af de fleste danskere over 60. Den kendte stemme bag lytternes musikønsker og tilhørende indsamling af penge til dårligt stillede børn og unge, Margaret Lindhardt, har begået en skriftlig julekalender med et kapitel til hver dag i julemåneden. Hun arbejdede i 36 år i Danmarks Radio, og hun kender de danske sange og salmer. Hun tager udgangspunkt i nogle af dem i enkelte kapitler.
Udgangspunktet i bogen er kristent, og kapitlerne kredser om julebudskabet, naturen, de mange foredrag, hun har holdt, og de valg, hun har truffet. Desuden indeholder bogen refleksioner over, hvordan man modtager gaver, som man ikke umiddelbart synes om – og andre vanskelige emner. En julekalender til fans og fornuftige.
Linda Burlan Sørensen
En håndbog for terapeuter. Stressbehandling med metakognitiv terapi
Neokognitivt institut 2019, 320 sider – 299,95 kr. (vejl.)
Selvfokus er problemet, når stress skal behandles. Der er spot på tanker, følelser og fornemmelser – og det er problemet, mener forfatteren til denne bog. Den metakognitive terapi er effektiv over for stress, fordi den beskæftiger sig med, hvordan den stressramte tænker og ikke hvad, hun eller han tænker.
Den ramte skal lære, at det ikke er tanker, der udgør problemet, men responsen på dem. Gennem metakognitiv terapi kan bekymringstimer og grublerier reduceres, så den ramte kan handle på det, der er det reelle problem. Og hvordan når man så dertil? Det viser bogen gennem sessioner med forskellige personer og diverse øvelser. Det er læsning for terapeuter og særligt interesserede, synes jeg, hvilket også fremgår af titlen.
Cecilie Lind
Mit barn. Digt
Gyldendal 2019, 136 sider – 199,95 kr. (vejl.)
Moderskab og myter hænger sammen. Der er mange af de sidste, men dem afliver forfatteren til dette langdigt godt og grundigt. Det yndige barn, den store glæde, den vellykkede amning, det knusende gode parforhold. Sådan ser Cecilie Linds verdensbillede ikke ud.
Hun er ind imellem aldeles rasende på det hele og har tanker om døden, om sin egen mor, om at være en dårlig mor, om at tro at barnet er dødt, om den ældre partner og far til barnet, som er litteraturanmelder og digter:
”jeg lover barnet: når far dør må du få alle hans knogler som rangler
far er gammel
han dør
før mig
fra dig
fra mig …"
Det kan man ikke vide med sikkerhed.