Sygeplejersken
Anmeldelser
I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes "Kvalitative analysemetoder i sundhedsforskning", "Konflikter om børns skoleliv", "Identitet og opgave - sjælesorg, når livet går i stykker" og "Familiedialog og refleksion ved alvorlig sygdom"-
Sygeplejersken 2019 nr. 2, s. 42-44
Glimrende til nedslag i specifikke analysemetoder
Viden om skolelivet fra flere vinkler
Fotografierne fortæller mere end teksten
Hjælp til både novicen og den erfarne
Jerk W. Langer & Jens Linnet
Sundt blodtryk på 14 dage
Politikens Forlag 2018, 280 sider – 224,95 kr.
Bogens titel er en påstand, som modificeres i bagsideteksten: ”Guide til hvordan du sammensætter din mad, så den både kan forebygge, behandle og undertiden helbrede et forhøjet blodtryk”. ”En metode, der bygger på solid videnskab …” – senere er også dette budskab modificeret: ”Med udgangspunkt i både vores lægefaglige viden og vores praktiske erfaring …”
”Lægernes egne livretter” skal lokke læseren til at svinge dankortet og købe bogen. Gør man det, starter læsningen med præsentation af de syv madgrupper, hvoraf grøntsager sammen med korn og kartofler er de største. Der følger oplysninger om blodtryksforhøjelse, madvarer det er godt at have på lager, og megen nyttig faktuel viden om de enkelte madgrupper, og naturligvis et væld af udmærkede opskrifter. Overlæge, forsker, forfatter og professor Arne Astrup har skrevet forord til bogen.
Louis-Ferdinand Céline
Semmelweis
Forlaget Vandkunsten 2018, 136 sider – 150 kr.
Louis-Ferdinand Céline er kendt som forfatter til bogen ”Rejse til nattens ende”, men han var læge og skrev i 1924 en medicinsk afhandling om fødselslægen Ignaz Semmelweis, der levede fra 1818-1865. Sygeplejersker vil vide, at det var Semmelweis, som påviste, at risikoen for barselsfeber og dermed døden i barselsseng kunne reduceres markant gennem indføring af basal håndhygiejne.
Men den type udsagn fremførte man ikke ustraffet. Semmelweis blev udsat for en hetz af sine kolleger og mødt med nedsættende tilråb, når han indfandt sig på det hospital, han arbejdede på. Han døde som 47-årig på en galeanstalt i 1865.
”Hænderne kan ved blot og bar kontakt være årsag til infektion,” har Semmelweis på det tidspunkt erkendt.
Celiné var antisemit og halvnazist. Han reddede efter anden verdenskrig sit liv ved at flygte til venner i Danmark. Hans afhandling om Semmelweiz er en fængslende historie om en forsker, som mærkede autoriteternes voldsomme modstand mod hypoteser, som vi i dag ved var rigtige.
Lene Tanggaard
Læringsglemsel
Klim 2018, 190 sider – 229,95 kr.
Dogmet om målstyret læring har taget overhånd i form af uhensigtsmæssige krav om overdimensioneret selvrefleksion for både undervisere, elever og studerende. En godbid af en sætning. Forfatteren er træt af målstyret læring og opfordrer til læringsglemsel, dvs. den situation, der opstår, når man fortaber sig i stoffet, og opmærksomheden er rettet imod noget uden for en selv, som er det modsatte af selvmonitorering og rigid målfokusering.
Det er fint, at f.eks. sygeplejestuderende tænker sig om og overvejer deres sygepleje, deres relation til patienten eller de vilkår, de arbejder under. Men skal så mange bruge den samme term: ”Efterfølgende reflekterede jeg sammen med min vejleder over …” Det bliver iltfattigt hen ad vejen.
Sprog og læring må gerne blomstre og være vild.
Tankevækkende bog.