Leder. Sygeplejersker skal være med i ledelsen
Det er grundlæggende forkert, at der ikke tænkes sygeplejefaglig ledelse ind på alle hylder i det danske sundhedsvæsen.
Det er grundlæggende forkert, at der ikke tænkes sygeplejefaglig ledelse ind på alle hylder i det danske sundhedsvæsen.
"Vi har en helt unik mulighed for, vi bliver lukket ind i alle hjem. 99 pct. af alle tager imod tilbud om hjemmebesøg, og vi mærker, vi er velkomne, at de har tillid til os. Det bør vi udnytte bedre.”
Som sygeplejersker i henholdsvis region og kommune har Berit Byg og Lene Lange fået nok af det, de kalder ”den årelange politiske prioriteringsuvilje”. Den ødelægger patientforløb og arbejdsmiljø.
Der er mange eksempler i historien på flygtningestrømme til Danmark.
Melanie Clivaz-Nielsen lærte at yde sygepleje i komplekse situationer, da sønnen til en terminal patient så sin far for første gang i 20 år.
Margit Kolters havde ikke umiddelbart planer om at blive sygeplejerske eller om at flytte til Falster. Men i de sidste 40 år har hun og den hvide kittel haft sin daglige gang på Nykøbing F. Sygehus.
Man står aldrig alene med ansvaret for et kompliceret patientforløb, erfarede en studerende. I en travl hverdag kan man nemlig inddrage samarbejdspartnere, som kan hjælpe både patienten og én selv.
Majken Fuglsang ville væk fra skrivebordets bunker af tykke rapporter og tættere på virkeligheden. Derfor søgte hun jobbet som sundhedsfaglig leder i Mændenes Hjem, hvor nogle af de mest udsatte borgere har deres daglige gang.
Med faste prævalensmålinger af patienter med blærekateter håber Aalborg Universitetshospital at kunne reducere antallet af hospitalserhvervede urinvejsinfektioner.
For mange sygeplejestuderende falder fra på studiet, og det er både dyrt for samfundet og psykisk belastende for den enkelte studerende. Forebyggelse er vejen frem, viser ny rapport.
Lille kuffert giver hjertesvigtspatienterne en tryghed, der gør, at man kan spare 40.000 kr. årligt pr. patient som følge af færre indlæggelser.
Dansk Sygeplejeråd Kreds Syd har indledt drøftelser med ledelserne på Odense Universitetshospital og Odense Kommune om, hvordan sygeplejersker med fordel kan forblive på arbejdsmarkedet, f.eks. gennem delpensionsordningen.
Giv mor og barn ro efter fødslen til hud mod hud-kontakt, og inddrag faderen i ammevejledningen. Sådan lyder to af anbefalingerne i en ny klinisk retningslinje om etablering af amning.
Højtråbende OK18-personlighed hædret
Selvkørende robotter, avanceret rørpost og højteknologiske systemer. Det er en del af fremtiden på landets sygehuse. De skal ikke overtage de ansattes arbejde, men optimere og effektivisere det.
Hospitaler landet over arbejder med teknologi og IT på mange planer. Det gør man også i forbindelse med byggerierne af nye sygehuse. Vi har set nærmere på, hvordan kvalitetsfondsbyggerierne af de fem store specialesygehuse vil bruge netop IT og ny teknologi til at lette sygehusmedarbejderes arbejdsgange i fremtiden med særligt fokus på logistik.
Det nye universitetshospital i Køge har store visioner for, hvordan indretning og teknologi skal lette medarbejdernes arbejde når det står klart i 2024. F.eks. med specialpakkede udstyrsvogne leveret af robotter og gennemstik-skabe på patientstuerne.
Robotter, der kører ud på afdelingerne med ting. Det er fremtiden. Men der findes allerede én på Sjællands Universitetshospital i Køge – som et af de eneste steder i landet. Han hedder Optimus.
Ældre med minoritetsbaggrund er dårligere stillet i sundhedsvæsenet end deres etnisk danske jævnaldrende. Systemet er slet ikke gearet til at tage sig af dem. Problematisk og uværdigt, mener lektor i tværkulturel sygepleje, Dorthe Susanne Nielsen.
Ældre med etnisk minoritetsbaggrund mangler ofte basal viden om sundhed. Derfor har en række kommuner i flere år uddannet lokale borgere med forskellige etniciteter til sundhedsformidlere. De formidler sundhed til en ellers svært tilgængelig målgruppe og bygger bro til sundhedsvæsenet.
Når ældre og plejekrævende indvandrere oplever ulighed i sundhed, har det ikke kun konsekvenser for den ældre selv. Hele familien er presset i mødet med sundhedsvæsenet, og det truer den næste generations velbefindende, mener afdelingssygeplejerske på Indvandrermedicinsk Klinik på Hvidovre Hospital, Hanne Winther Frederiksen.
Etnisk Ressourceteam rykker ud, når der opstår forståelseskløfter mellem sundhedspersonale og borgere med anden etnisk baggrund end dansk.
Hvad vejer tungest: borgerens ønske om behandling i eget hjem, eller at den palliative sedering foregår forsvarligt?
Sygeplejerskernes manglende rettigheder i behandling og pleje er i dag en afgørende hindring for at undgå unødige genindlæggelser.
Kan vi som plejepersonale bestemme, at en beboer med demenssygdom ikke må spise f.eks. kager og chokolade eller få serveret fedtfattig kost til måltiderne?
I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes bøgerne "Dialog og samskabelse", "Slank", "Hvem skal bruge sundhedsdata - og til hvad?" samt "Køn i sygeplejepraksis".
Der er kun ganske få genier i verden, og de fleste, der har succes med det, de gør, har skullet arbejde hårdt for at komme dertil.
Nye ferieregler træder i kraft den 1. september 2020. De betyder, at du optjener 2,08 feriedage om måneden, som du kan holde med det samme. Du får stadig samme antal feriedage som i dag.
Hvem skal med i feltet af rapttalende eller -skrivende sygeplejersker, som har gjort indtryk ved at tale fagets eller en specifik patientgruppes sag i løbet af de sidste to år?
At ansætte flere sygeplejersker løser ikke udfordringerne i sundhedsvæsenet alene. Der er brug for, at vi rusker i hele træet, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Sygeplejerskerne skal dog ikke regne med, at der falder lønkroner ned ved samme lejlighed. Det sagde statsministeren, da Sygeplejersken interviewede ham med udgangspunkt i sygeplejerskernes egne spørgsmål.
https://dsr.dk/fag-og-udvikling/sygeplejersken/fagbladet-sygeplejersken/sygeplejersken-argang-2019-nr-3