Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Skiftedag: "Drik din guldøl, mens du får renset sår"

Majken Fuglsang ville væk fra skrivebordets bunker af tykke rapporter og tættere på virkeligheden. Derfor søgte hun jobbet som sundhedsfaglig leder i Mændenes Hjem, hvor nogle af de mest udsatte borgere har deres daglige gang.

Sygeplejersken 2019 nr. 3, s. 66

Af:

Laura Elisabeth Lind, journalist

3-2019_skiftedag_majken-fuglsang

“Det er fantastisk spændende at arbejde her i Mændenes Hjem.

Maiken Fuglsang, 44 år.

Nyt job: 1. oktober 2018 sundhedsfaglig leder på Mændenes Hjem i København, hvor hun bl.a. står for ledelsen af medarbejdere i sundheds-klinikken og stofindtagelsesrummet.
Kom fra: Fem år i Høje Taastrup Kommune som leder af et team, der stod for kvalitetssikring på sundhedsområdet – chefkonsulent i Frederiksberg Kommune, Master of Public Health og infektionsmedicinsk sygeplejerske på Rigshospitalet.

For der sker en udvikling på det her område, hvor vi i dag også tænker sundhed for udsatte borgere. En stofmisbruger skal behandles for hepatitis C, selvom han måske får det igen inden så længe. Alle fortjener at få en ordentlig behandling.

Og så kan det godt være, vi skal være mere kreative og lege lidt med, hvordan vi kan hjælpe dem. Man kan ikke bare gøre, som man plejer. Hvis det skal lade sig gøre at rense det sår, må vi ændre på formerne og f.eks. give dem lov til at drikke deres guldøl imens. For den slipper de ikke.

Her hos os er man helt i front hos de borgere, der både er hjemløse, misbrugere af hårde stoffer og i mange tilfælde også slås med noget psykiatrisk. Jeg møder en parallelverden, som kun de færreste har indsigt i: En verden af svigt, vold, stress, kriminalitet og mistillid, men også stor sårbarhed, håb og en utrolig styrke. Den indsigt kræver meget af os som personale.

Det er ikke et job, man kan udføre med facade på. For det går ind under huden på en måde, hvor man ender med at være til stede med hele sig selv. For at holde til det er man nødt til også at nyde alle de vidunderlige øjeblikke med vores brugere, som jo både er sjove, kloge og ganske unikke, samtidig med at de virkelig har brug for hjælp og blive mødt med tålmodighed og omsorg. Og det er netop derfor, jeg har søgt til Mændenes Hjem.

I modsætning til et krævende lederjob i en akademisk verden med mange rapporter og store projektbeskrivelser, som det jeg kom fra, så mærker jeg nu mig selv på en anden måde.

Jeg forlod i sin tid selve sygeplejen, fordi jeg er mere ledelsesorienteret som person og brænder i dag for ledelse. Jeg vil gøre mit til, at sygeplejerskerne her de fleste dage kan gå hjem med en følelse af succes, fordi de trives og har gjort det godt. Men det er et barsk miljø. Så en stor del af mit job er at sørge for, at man kan holde til at være sygeplejerske i den frontlinje, det også er herinde.

Det kræver, at det er et fagligt spændende sted at være sygeplejerske. Derfor skal den sundhedsfaglige indsats mere på banen i et ellers meget socialfagligt tilbud. Sygeplejerskerne skal være dygtige til at opspore helbredsudfordringer hos borgere, de alligevel ser i stofindtagelsesrummet – det kan være infektioner, bylder og hudsygdomme.

De ser meget hud, for deres opgave er bl.a. at hjælpe misbrugere med at finde den rette vene til at stikke sig i, så vi reducerer skaderne. Og her skal vi i højere grad guide dem videre til vores sundhedsklinik. For brugerne kommer ikke i stofindtagelsesrummet for at få et sundhedstjek.“

Savner du inspiration til karrieren?

Hent råd og vejledning om karriere og jobsøgning på dsr.dk. Som medlem kan du booke tid til personlig sparring om jobsøgning, efter- og videreuddannelse eller  karrieremuligheder.

Læs mere på dsr.dk/job-og-karriere