"Jeg har selv været lidt af en rod, og da jeg i sin tid boede på børne- og ungdomscenter, syntes jeg ikke, folk lyttede ordentligt, når man havde det skidt. Allerede dengang tænkte jeg, jeg ville gøre en forskel.”
Når sygeplejersker skal dokumentere alt, hvad de foretager sig, sker det på bekostning af patientplejen og nærværet. Det mener Stine Riegels Læsøe, der gerne vil gøre op med ”it-ficeringen” af sygeplejen.
Hver tredje sygeplejerske tier om kritisable forhold på deres arbejdsplads, som de mener, offentligheden bør kende til, viser en ny analyse fra Dansk Sygeplejeråd. Det vidner om en tavshedskultur, der er ødelæggende for sundhedsvæsenet, siger ytringsfrihedsforsker Rasmus Willig.
I marts 2019 gennemførte DSR Analyse en spørgeskemaundersøgelse om ytringsfrihed blandt et repræsentativt udsnit af Dansk Sygeplejeråds medlemmer. Her ses resultaterne sammen med en sammenlignelig
undersøgelse fra 2016.
Andre tager patent på virkeligheden, hvis man ikke selv ytrer sig. Det mener fire sygeplejersker, som ikke er bange for at tage ordet i den offentlige debat.
Som leder bliver du jævnligt udsat for kritik, og den kan føles uretfærdig. Det afgørende er ikke at tage det personligt, siger Pernille Olsbro, ledende oversygeplejerske på Anæstesi- og operationsklinikken på Rigshospitalet.
Sygeplejerskers ret til at ytre sig skal respekteres. Derfor står fællestillidsrepræsentanterne på Rigshospitalet klar til at rådgive og støtte, når sygeplejersker taler med pressen.
Et udkast til en ny vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed fra Justitsministeriet har fået hård kritik af fagbevægelsen, herunder Dansk Sygeplejeråd. Men nu tyder alt på, at justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er klar til at revidere teksten.
Som sygeplejestuderende følte Daphna Blüdnikow sig sjusket i sin uniform. Så da hun skulle vælge et emne til sin bacheloropgave på sit nye studie, besluttede hun sig for at forbedre sygeplejerskeuniformen i Region Hovedstaden.
61 pct. af de afviste asylbørn på Udrejsecenter Sjælsmark har sandsynligvis mindst én psykisk lidelse. En ny rapport fra Røde Kors dokumenterer det, som fagfolk som sundhedsplejerske Jytte Birthe Jensen, har forsøgt at råbe op om.
I Frederikssund er distriktspsykiatrien og de opsøgende psykiatrihold blevet integreret i ét team efter den såkaldte F-ACT model. Det har skabt mere fleksibilitet, fjernet ventelisten til den intensive indsats
i borgernes hjem og personalets kompetencer bliver brugt bedre.
En af de danske kommuner, der har haft folk i den italienske by Trieste, er Lyngby-Taarbæk Kommune. Her er botilbuddet Slotsvænget inspireret af den italienske model.
De har ingen ventelister, og antallet af tvangsbehandlinger er det laveste i Europa. Men hvordan gør de? Sygeplejersken fulgte en amerikansk delegation på studiebesøg i Trieste for at se nærmere på modermodellen til distriktspsykiatrien og til de F-ACT-teams, der i Region Hovedstaden snart har afløst alle distriktspsykiatriske centre.
Den Norditalienske havneby Trieste har lagt navn til Trieste-modellen. Siden slutningen af 1970erne har den været med til at sætte standarder for indsatser for mental sundhed verden over. Modellen bygger på åbne døre, ingen tvang, sammenhæng og kontinuitet, og det gennemsyrer hele det psykiatriske system i Trieste.
I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes "Forskning i sundhed", "Den sommer i Peshawar", "Det militære lægevæsen 1935-2013, 2. del 1991-2013" samt "Håndbog for nye forældre".
Når noget tæt familie ligger og svæver mellem liv og død, skal jeg så vælge studiet fra for ikke at presses af, om at jeg evt. skal tage mine weekender og studiedage i brug for at nå at være til stede?
Uerfaren. Fransk dokumentarfilm om sygeplejestuderende aktualiserer danske forhold ved at komme helt tæt på de studerendes møde med faget og hverdagen i sundhedsvæsenet.
Besparelser, løn, normeringer og arbejdsmiljø. Og muligheden for at yde en forsvarlig sygepleje. De temaer har fået stemme og kant i offentligheden med de 12 nominerede til Kirsten Stallknecht Prisen 2019.